Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Zijn er spelletjes voor katten en kinderen?

Het is heerlijk om te zien dat je kat en je kind samen spelen. Toch is het goed om, zeker bij jongere kinderen, altijd toezicht te houden. Leer je kind wat past bij de leeftijd en karakter van je kat. Een eenvoudig spelletje kan soms heel leuk zijn.

Veiligheid voorop!

Het spel dat je kind speelt, moet veilig zijn voor de kat. Kijk uit voor verstrengeling in touwtjes of scherpe randen aan bijvoorbeeld een kartonnen doos. Let ook goed op of je kat de speeltjes niet vernielt. Wat een kind als speeltje ziet, ziet je kat misschien anders. Houd altijd toezicht bij het spelen. Kinderen zijn niet altijd in staat om reacties bij katten goed te lezen. Leer je kind ook geduldig te zijn tijdens het spel om stress en onverwachte reacties bij je kat te voorkomen.

Knutselen voor je kat

In de dierenspeciaalzaak koop je talloze speeltjes die geschikt zijn voor je kat. Leg uit aan je kinderen hoe ze deze gebruiken en doe ze zelf eerst een paar keer voor. Je kunt je kinderen ook motiveren om speeltjes voor je kat in elkaar te knutselen. Met een oude doos, wc-rollen, propjes papier en een paar brokjes kom je vaak al een heel eind. Tijdens het spel zelf hoeft een kind dan misschien niets te doen, maar zo voelt hij of zij zich toch direct betrokken bij het spel!

Speltips kinderen en katten

De volgende spelletjes kunnen je kat en je kinderen veel plezier opleveren: 

  • hengelspelletjes 
  • brokjes verstoppen in huis (steeds iets moeilijker maken)
  • apporteren van een klein speeltje 
  • propjes wegschieten (niet tegen de kat) 
  • zelf een catnip-speeltje maken met een oude sok
  • een pollepel onder een oudere vaatdoek bewegen 
  • de voedingspuzzel vullen of zelf eentje maken van wc-rollen

Geeft je kind brokjes tijdens het spel? Trek deze portie af van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Slapen = niet storen

Het is normaal dat je kat behoefte heeft aan slaap en rust op een dag. Zeker in het geval van oudere katten. Maak je kinderen duidelijk dat slaap nodig is en dat je kat dan niet gestoord mag worden. Als ouder en 'hoofdbaasje' houdt je goed in de gaten of je kat de beweging krijgt die passend is. Je hebt misschien meerdere kinderen in huis en het is dan raadzaam om de aandacht voor de kat goed te verdelen over je kids. Veel plezier en misschien eerst maar eens beginnen met wat knutselwerk!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…