Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van je kat?

Het spijsverteringsstelsel van je kat werkt anders dan dat van ons of dan dat van een hond. Als je weet hoe de spijsvertering van je kat in z'n werk gaat, snap je ook beter wat er gebeurt als zij bijvoorbeeld diarree krijgt.

Gevoelig systeem

Het spijsverteringssysteem van je kat is gevoeliger dan dat van ons. De organen van dit stelsel beslaan ongeveer 3% van het totale lichaamsgewicht van je kat en ze verteert haar voedsel in ongeveer 12 tot 24 uur. Bij mensen beslaan de organen zo’n 11% van het totale lichaamsgewicht en kan het verteren wel tot vijf dagen duren! Mensen kunnen daarom beter gevarieerd eten dan katten. Katten zijn snel van slag als ze andere voeding krijgen.

Voedingsstoffen opnemen

Het spijsverteringsstelsel van je kat is verantwoordelijk voor het verteren van haar voeding en het opnemen van voedingsstoffen. In het darmstelsel leeft de microflora, ook wel ‘gezonde bacteriën’ genoemd. Deze draagt bij aan een gezond en goed werkend spijsverteringssysteem. Hier bevinden zich ook immuuncellen die je kat wapenen tegen ziektes en lichaamsvreemde stoffen. Zoals je nu wellicht begrijpt, is het dus belangrijk het spijsverteringssysteem van je kat gezond te houden.

Gezond spijsverteringssysteem

Hoe help je je kat dan om dit systeem gezond en in goede conditie te houden? Door onder meer kwalitatief goede en makkelijk verteerbare voeding te geven. Als haar voeding makkelijk verteerbaar is, is het voor haar eenvoudiger om alle voedingsstoffen goed in haar systeem op te nemen. Dit houdt haar hele lijf gezond. Makkelijk verteerbare voeding bestaat uit licht verteerbare eiwitten, verschillende vezels, prebiotica (ondersteunen de microflora in de darmen) en gezonde vetten.

Verdeel haar voeding over de dag

Katten eten het liefst meerdere maaltijden per dag, oplopend tot wel 16 porties! Dit ontlast hun gevoelige spijsverteringsstelsel. Door haar kleine hoeveelheden te laten eten, hoeft haar systeem niet in één keer een grote hoeveelheid te verwerken. Sommige katten kunnen hun voeding goed zelf portioneren. Eet jouw kat het liefst in één keer haar bakje leeg, verdeel haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dan over minimaal 2 (liefst meer) porties per dag. Gebruik eventueel een voederautomaat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…