Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Speciale verzorgingsproducten voor de kat

Katten zijn andere wezens dan wij mensen. In hun verzorging hebben zij dus ook andere producten nodig. Zo kun je je kat beter geen paracetamol geven als ze pijn heeft of haar neus insmeren met een zonnebrandmiddel dat voor mensen is bedoeld.

Gebruik producten die geschikt zijn voor je kat

Als je kat iets mankeert of een bepaalde verzorging nodig heeft, is het misschien makkelijk om een product te pakken dat je voor jezelf ook zou gebruiken. Toch is dat in veel gevallen niet zo handig, omdat veel van de producten die wij gebruiken, schadelijk kunnen zijn voor je kat. Het begint al bij een borstel voor haar vacht. Haar vacht heeft een borstel of kam nodig die geschikt is voor haar haren, anders kun je haar pijn doen of haar vacht beschadigen.

Medicijnen

Natuurlijk is het altijd aan te raden om met je kat naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat zij iets mankeert. Ga in elk geval nooit zelf 'dokteren' en zeker niet met medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Het internet staat bol van de tips en trucs om kwaaltjes of wondjes te verzorgen met menselijke producten. Wees daar heel voorzichtig mee, omdat veel producten die geschikt zijn voor mensen, schadelijk kunnen zijn voor je kat.

Zonnebrand

Datzelfde geldt voor zonnebrand. Katten met een witte vacht of Sphynxen (naaktkatten) zijn gevoelig voor de zon. Hun huid kan verbranden als zij in de volle zon gaan liggen. Het is dus zaak de oren en neus van een witte kat en mogelijk het hele lijf van een Sphynx in te smeren als de kat buiten komt in fel zonlicht. Zorg wel dat je een zonnebrand gebruikt die geschikt is voor katten en bijvoorbeeld geen zinkoxide bevat. Dit is giftig voor katten.

Shampoo

Sommige katten moeten zo nu en dan in bad, zeker bepaalde raskatten. Dit kan geen kwaad, mits zij hier van jongs af aan aan gewend zijn. Het beste is om alleen water te gebruiken, maar soms is het nodig om wat shampoo te gebruiken. Neem in dat geval alleen een shampoo die geschikt is voor een kattenvacht. Menselijke shampoo heeft een andere pH-waarde en kan de zuurgraad van de huid van de kat aantasten. Een speciale kattenshampoo is wat dat betreft veilig in gebruik.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…