Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom zou ik mijn kat laten chippen?

Ieder jaar belanden er veel katten - die zwervend zijn aangetroffen - in het asiel. Een groot deel van deze katten kan niet bij de eigenaar worden terugbezorgd, omdat ze niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden.

Niet verplicht, waarom toch chippen?

Voor honden is chippen en registeren hier verplicht. Dit is ingesteld om malafide en illegale hondenhandel aan te pakken. Bij katten is dit probleem minder groot en daarom is chippen (nog) niet verplicht. Maar om je kat in geval van vermissing snel bij je terug te bezorgen, is het wel aan te raden. Als je je kat meeneemt naar het buitenland, is chippen wel verplicht. Bij een grenscontrole kun je dan aantonen dat er geen sprake is van illegale dierenhandel én dat de kat bij jou hoort.

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

Een microchip, ook wel transponder genoemd, is een buisje ter grootte van een rijstkorrel dat met een naald onder de huid van je kat wordt ingebracht. Dit is een vrij pijnloze actie. Elke dierenarts kan de chip plaatsen. De chip moet achteraf nog wel geregistreerd worden bij een databank naar keuze. Soms regelt de dierenarts dit voor je, maar vraag dit na! Ga je verhuizen, vergeet dan niet de registratie bij te werken.

Kattenluikje

Er zijn kattenluikjes op de markt die werken op de chip van de kat. Het luikje gaat dan alleen open voor jouw kat(ten). Hiermee kun je voorkomen dat er ongewild vreemde katten binnenkomen. Dit voorkomt dat andere katten de voeding van jouw kat opeten, maar voorkomt ook stress bij jouw kat(ten). Stress als gevolg van bezoekjes van andere katten, kan leiden tot sproeien, onzindelijkheid, maar ook tot gezondheidsproblemen.

Voordelen ten opzichte van een halsbandchip

Er zijn ook chips die verwerkt zijn in een halsbandje. Deze werken ook voor het gebruik van kattenluikjes en met deze chip kan je kat ook bij je terug bezorgd worden. Maar het dragen van een halsbandje brengt risico's met zich mee voor je kat. Ze kan ergens achter blijven hangen of ze kan de chip verliezen. Als je je kat laat chippen bij de dierenarts, zit de chip veilig onder haar huid en kan er nooit iets mee gebeuren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…