Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe houd je je kat fit?

Een fitte kat is vaak een gezonde kat. Maar wat is dan precies een 'fitte kat'? Een fitte kat zit goed in haar vel, is mooi op gewicht en vindt het fijn om lekker actief te zijn en te bewegen. Is jouw kat fit?

Is jouw kat actief?

Natuurlijk (afhankelijk van haar leeftijd) is het belangrijk dat je kat regelmatig lekker actief is. Vooral voor een binnenkat is het belangrijk dat ze voldoende beweegt. Dat betekent dat je kat wel reden moet hebben om te bewegen. Katten die buiten komen vinden vaak zelf hun uitdagingen wel in het najagen van insecten, het klimmen in bomen of gewoon wat rondspringen in het gras. Voor binnenkatten is dit een ander verhaal...

Hoe houd je je binnenkat actief?

Een binnenkat gebruikt minder energie dan een kat die buiten komt. Maar dat betekent niet dat ze maar geoorloofd de hele dag mag slapen of haar vacht moet gaan verzorgen. Met een binnenkat zul je dus wat creatiever moeten zijn om haar omgeving uitdagend te houden. Zorg dat er verschillende hoogtes zijn waar zij op kan springen in de vorm van een kattenboom of een klimpaal. Maar speel ook regelmatig met haar. Begin met twee keer twee minuten op een dag en bouw dat uit.

Gezond gewicht

Een fitte kat heeft ook gezonde en sterke spieren en natuurlijk geen overgewicht. Om ervoor te zorgen dat ze gezonde en sterke spieren heeft en houdt, is die beweging weer belangrijk, maar ook haar voeding. Voldoende eiwitten ondersteunen haar spieren. Stem haar voeding af op haar activiteit en leeftijd, zodat ze niet teveel energie binnenkrijgt. Een kat met overgewicht zal minder graag en minder makkelijk bewegen. Probeer dat te voorkomen door haar elke dag een passende portie te geven.

Is je kat niet fit?

Als je kat niet gewend was om te bewegen, kan ze gewoon wat minder uithoudingsvermogen hebben. Bouw haar activiteit dan rustig op en vraag niet meteen te veel van haar. Merk je dat je kat echt lusteloos is, beweegt ze niet graag, slaapt ze extreem veel en eet ze misschien ook niet graag? Ga dan altijd even naar de dierenarts en laat haar nakijken. Wil je weten welke voeding het beste past bij de activiteit van jouw kat? Doorloop dan eens onze voedingswijzer!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…