Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan mijn kat samen met een konijn of cavia?

Kattenliefhebbers zijn dierenliefhebbers. Daarom willen sommige mensen nog een extra diertje in huis nemen, zoals een konijn of cavia. Maar hoe voorkom je dat je kat het nieuwe huisgenootje als prooi ziet? En hoe goed kunnen ze samengaan?

Alles draait om acceptatie

Je kent vast die lieve filmpjes op YouTube waar een konijn en kat de beste vriendjes zijn. Schattig, maar stel dit niet als uiteindelijk doel. Alleen als je echt geluk hebt, blijken de dieren ultieme vrienden. Het gaat vooral om de acceptatie tussen de dieren. Je kat moet begrijpen dat de aandacht verdeeld wordt en dat ook knuffels naar de cavia of konijn gaan. Aan elkaar wennen gaat voorzichtig en laat ze niet alleen samen. Het jachtinstinct van je kat kan zich ineens openbaren.

Hoe laat je je kat wennen aan de huisgenoot?

Laat je kat gerust meekijken als je het hok van de cavia verschoont, het konijn aait of voert. Geef ook aandacht aan je kat als zij zonder dreiging toekijkt en beloon dit gedrag met een aai of brokje. Vaak vindt je kat het gewoon leuk om de beweging in het hok te aanschouwen. Is het tijd voor de kat, dan kun je haar ook knuffelen in de buurt of de omheining van het nieuwe huisgenootje. Zo neem je onderlinge spanning weg en laat je beide dieren merken dat de situatie heel normaal is.

De juiste match maken

Idealiter laat je de twee dieren op jonge leeftijd al aan elkaar wennen. Is dit niet mogelijk houdt dan rekening met het volgende: 

  • ken de persoonlijkheid van je kat (is zij temperamentvol en dominant?) 
  • verdiep je in de historie van je kat (heeft ze veel gejaagd?) 
  • kies een dier dat ongeveer net zo groot is
  • socialisatie is belangrijk maar verwacht geen beste vriendjes 
  • laat de diertjes aan elkaars geuren wennen via doekjes en dekentjes 
  • gebruik een tuigje als je kat hier bekend mee is

Niet afdwingen

Als er helaas toch geen vriendschap ontstaat, kun je dit ook niet forceren. Geef beide dieren de ruimte en aandacht die ze verdienen. Tolereren de dieren elkaars aanwezigheid dan heb je al een mooi resultaat bereikt! Is het bijna onmogelijk om de dieren in elkaars aanwezigheid te laten leven? Het kan zijn dat je dan toch een keuze moet maken. Hoe moeilijk dan ook. Wees eerlijk naar de dieren, jezelf en ga op zoek naar de best oplossing voor alle partijen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…