Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat kan ik doen als mijn kat angstig is?

Als je kat angstig gedrag laat zien, doet dat vast iets met jou als baasje. Je kat rent snel weg of verstopt zich bij het kleinste onverwachte geluid onder een kast. Ga na waar de angst vandaan komt en maak samen stappen om de angst te verkleinen.

Wennen aan een nieuw thuis

Het is vrij normaal dat een nieuwe kat in huis wat angstig is en even moet wennen. Blijft ze toch angstig na een fijne ontvangst en enkele weken van ontdekken, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Angst kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Als je zelf lastig de oorzaak kunt achterhalen, is het verstandig om een gedragstherapeut of dierenarts in te schakelen. Samen met de deskundige kun je ideeën ontwikkelen om de angst bij je kat zo veel mogelijk weg te nemen.

Wat veroorzaakt angst bij katten?

Een kat kan angstig zijn om verschillende redenen:

  • erfelijke aanleg en karakter
  • traumatische ervaringen
  • onvoldoende socialisatie als kitten

Voor het laatste punt geldt dat de eerste twaalf weken voor een jonge kat erg bepalend zijn. Het is belangrijk dat zij in aanraking komt met mensen, andere dieren en de dingen die zij in het dagelijks leven tegenkomt. Heeft zij iets gemist in deze periode, dan is het vaak lastig zonder hulp de kat alsnog te socialiseren en angst weg te nemen.

Je angstige kat helpen

Als baasje is het fijn als je de achtergrond van je kat kent. Is dit niet het geval, dan is de oorzaak van de angst lastiger te achterhalen. Probeer met geduld de angst te verkleinen. Kom je er zelf niet uit, dan is een dierenarts of gedragsdeskundige een goede vervolgstap. Hij of zij kan inschatten of voedingssupplementen of kalmerende geurstoffen de angst kunnen verlichten. Je kunt ook ROYAL CANIN® Calm overwegen. Deze voeding helpt de emoties in balans te houden.

Een veilige plek creëren

De eerste stap bij het wegnemen van angst, is je kat een veilige plek bieden. Een bench kan helpen. Zet de bench op een rustige plek in huis en dek deze af met een doek. Laat het deurtje open zodat zij zelf in en uit kan lopen. Als je kat zich meer op haar gemak voelt, kun je rustige visite langs laten komen. Om haar een positieve ervaring te geven, kan de visite haar een brokje geven. Houd er rekening mee dat in enkele gevallen de angst echt niet te verhelpen is.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…