Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn kat is weg!

Het is je ergste nachtmerrie; je kat is niet thuis gekomen van haar buitenavontuur of is ontsnapt omdat de deur open stond. Je maakt je natuurlijk zorgen en wilt wat doen! Wat kun je doen om je kat zo snel mogelijk terug te krijgen?

Verstoppen

Katten kunnen snel ergens van schrikken en dan kunnen ze zich heel goed verstoppen. Ze komen echt niet tevoorschijn als ze zich niet veilig voelen. Pas als het rustig wordt op straat, zullen ze uit hun schuilplaats willen komen. Zorg daarom dat de kat altijd weer terug naar binnen kan, ook als je geen kattenluik hebt. De kans is namelijk groot dat - als ze flink geschrokken is -, pas 's nachts weer naar huis durft. Woon je op een flat, probeer dan de portiekdeur op een kier te laten.

Vertrouwde geuren en geluiden

Als je kat opgejaagd is door een hond of geschrokken is, kan het zijn dat ze zo ver is weggerend dat ze de weg naar huis niet meer weet te vinden. Loop daarom op een rustig moment door de buurt met sterk ruikende kleding, leg een spoor uit van gebruikte kattenbakkorrels of maak een vertrouwd geluid, zoals het rammelen met brokjes in haar etensbakje. Blijf ook even staan en geef je kat de tijd om naar je toe te komen. Spits je oren of je haar misschien ergens hoort miauwen.

Aanvullende tips om je kat thuis te krijgen

  • Hang posters op met een goede foto en gooi deze ook bij buren in de brievenbus. Vraag of zij in hun schuur of garage willen kijken.
  • Zet de kattenbak buiten; de geur kan haar helpen de weg naar huis te vinden. 
  • Meld de vermissing bij instanties als Amivedi, dierenarts, ambulance en de Nederlandse databank Gezelschapsdieren (als het dier gechipt is).
  • Zoek 's avonds of 's ochtends als het rustig is op straat.
  • Zoek bijvoorkeur niet met vreemden; ze kan schrikken.

Chippen

Zorg er in elk geval voor dat je kat gechipt is en dat de gegevens op de chip kloppen. Dus registreer de chip ook correct! Als je kat dan gevonden wordt door iemand en ze wordt bij de dierenambulance, het asiel of de dierenarts gebracht, kan ze weer bij je terugbezorgd worden. Dankzij haar chip! Ook als je kat in het ergste geval is verongelukt, kan een instantie je daarvan op de hoogte brengen. Dat is beter dan die tergende onzekerheid...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…