Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke kattenbak is geschikt voor mijn kat?

Katten houden er soms bijzondere gewoontes op na. Ook in het gebruik van hun kattenbak. Houdt de ene kat van een kap op de bak, de ander heeft liever overzicht. En waar de één van fijn grind houdt, doet de ander het liever op houtkorrels.

Uitvinden wat jouw kat prettig vindt

Allereerst is het dus belangrijk om uit te vinden waar de voorkeur van jouw kat naar uit gaat. Als je kat het namelijk niet eens is met de kattenbak die jij voor haar hebt uitgekozen, kan dit stress opleveren en uiteindelijk zelfs leiden tot onzindelijkheid. Vervelend voor jou, maar ook zeker voor de kat! Als je kat haar kattenbak mijdt, doet ze dat met een reden. Neem haar dus altijd serieus en zoek uit waarom ze haar kattenbak mijdt.

Hoe zie je dat je kat de bak niet fijn vindt?

Dan zal ze:

  • de kattenbak benaderen, aarzelen en weer weglopen. 
  • miauwen op weg naar kattenbak of wegrennen na een kattenbakbezoek.
  • de kattenbak in- en uitspringen zonder deze te gebruiken.
  • krabben of graven aan de rand van de bak of aangrenzende muur. 
  • niet graven, geen rondjes draaien.

Verander per keer 1 onderdeel. Dus de kap erop of eraf, dan het grind, de grootte of de plek.

Hoe groot moet de bak zijn?

Als je het aan kattengedragsdeskundigen vraagt, kan een kattenbak eigenlijk niet groot genoeg. Bij katten die onzindelijk zijn, wordt vaak een wasmachinebak aangeraden. Deze is 1 meter bij 1 meter en geeft de kat alle ruimte om haar behoeften te doen. Maar dit is niet altijd haalbaar. Wel is het belangrijk dat de bak groot genoeg is, zodat de kat rond kan draaien zonder de kanten te raken. Kijk ook of je kat een kap erop fijn vindt. Verwijder in elk geval het deurtje!

Lage instap van kattenbak

Sommige katten, met name heel jonge kittens of juist de senioren, vinden een hoge instap niet fijn. Bij jonge katten kan de instap te hoog zijn en voor oudere katten die mogelijk last hebben van hun gewrichten (artrose) kan het instappen pijnlijk zijn. Heb je dus een oudere kat die ineens haar kattenbak mijdt zonder dat je er iets aan veranderd hebt, overweeg dan een bak met een lagere instap. Blijft je kat moeite hebben met haar bak, schakel dan een kattengedragsdeskundige in.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…