Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe vaak moet ik mijn kat vaccineren?

Als het goed is heb je je kat toen ze nog een kitten was regelmatig laten vaccineren, zodat ze groot kon worden zonder ziek te worden. Nu ze volwassen is, kan ze nog steeds de ondersteuning van inentingen gebruiken om te voorkomen dat ze ziek wordt.

Wat is een vaccinatie precies?

Een vaccinatie betekent dat een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwerker wordt ingespoten, waardoor het lichaam van je kat antistoffen aanmaakt. Als je kat daarna met een levende ziekteverwerker in aanraking komt, is haar afweersysteem klaar om de ziekte te bestrijden. De hoeveelheid antistoffen van de vaccinatie neemt geleidelijk af, waardoor na verloop van tijd de enting herhaald moet worden.

Vaccinatieschema

Het is aan te raden elk jaar met je kat naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck; dit kun je dan mooi combineren met haar vaccinatieschema.

Elk jaar: 

  • Niesziekte

Elke drie jaar:

  • Kattenziekte
  • Rabiës
  • (Hondsdolheid, alleen als je je kat meeneemt naar het buitenland)

Het is ook aan te raden om binnenkatten te vaccineren, omdat ziektes ook overgebracht kunnen worden via handen en kleding. En als je een keer naar de dierenarts moet met je kat, kunnen daar ook ziektes zijn.

Titeren

Titeren is een alternatief voor direct enten. Bij titeren wordt er een klein beetje bloed afgenomen bij je kat en wordt er gekeken in hoeverre zij nog antistoffen in haar bloed heeft van de eerdere enting. Zijn er nog voldoende antistoffen aanwezig, dan hoeft ze nog niet ingeënt te worden. Het voordeel van deze manier is dat je je kat niet 'overbodig' vaccineert. Nadeel is dat er altijd bloed afgenomen moet worden. En deze methode is uiteindelijk duurder dan een vast vaccinatieschema.

Belang van vaccineren

Het is belangrijk dat je je kat tijdig vaccineert. Sommige ziektes waartegen zij wordt ingeënt, kunnen namelijk zelfs dodelijk zijn. Daarnaast helpt het regelmatig vaccineren van al onze dieren om deze nare ziektes zo min mogelijk de kop op te laten steken. Vaccineren is altijd maatwerk. Vraag dus altijd aan jouw dierenarts wat het beste schema is voor jouw kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…