Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat doet in het nekvel pakken bij een kat?

Je kat doet iets wat je liever niet ziet. Je overweegt om haar in het nekvel te pakken zoals een moederkat dat ook lijkt te doen in de kittentijd. Maar klopt dit wel en doet dit niet ontzettend pijn? Wij blijven liever ver weg van deze methode.

Moederkat en kitten

Als er gevaar dreigt in de ogen van een moederkat kan zij haar kittens oppakken in de nek en terugbrengen naar het nest. Anders dan veel mensen denken, pakt ze hierbij niet het nekvel beet. Ze omsluit namelijk het hele nekje met haar bek. Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet. Ook als het gaat om straffen, omdat dit een tegenovergesteld effect heeft, stress en angstig gedrag bij je kat veroorzaakt.

Tonische immobiliteit

Als je een kat bij haar nekvel pakt, hangt haar hele lichaamsgewicht aan het beetgegrepen vel. Dit is waar de pijn vandaan komt en zeker als volwassen kat is dit bijna niet te verdragen. Een kat verstijft als je druk uitoefent op haar nek of beetpakt in het nekvel. Dit heeft niets te maken met een ontspannen houding en wordt 'tonische immobiliteit' genoemd. Je kat is tijdelijk onbeweeglijk. Via de zintuigen maakt zij bewust mee wat er gebeurt en dit is niet fijn voor je kat.

Alternatieven voor het pakken in het nekvel

Je kat in het nekvel pakken is nooit zinvol en gaat zelfs tegen de natuur van katten in. Een kat begrijpt straffen niet en je kat wordt alleen maar bang van haar eigen baasje en dat is juist wat je niet wilt bereiken! Vertoont je kat ongewenst gedrag dan kun je haar beter negeren of toespreken met een duidelijke NEE. Beloon goed gedrag of leidt haar af van waar ze mee bezig is. Wil je haar toch verplaatsen, pak haar dan voorzichtig op om stress zo te vermijden en meer te bereiken bij je kat.

Kort samengevat

  • In het nekvel pakken is pijnlijk voor je kat 
  • Een moederkat pakt op bij de gehele nek 
  • Tonische immobiliteit (ook wel 'pinch-induced behavioral inhibition' genoemd) doet je kat verstijven en heeft niks met ontspannen te maken
  • Katten begrijpen straffen niet
  • Er zijn voldoende alternatieven om ongewenst gedrag af te leren

Blijft je kat zich toch ongewenst gedragen? Schakel dan een professionele kattengedragsdeskundige in of bespreek het gedrag met je dierenarts. Vermijd nekvelpakken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…