Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat zegt mijn kat verbaal?

Als kind leerde je vast dat een kat als basisgeluid een ‘miauw’ geeft. Wist je dat ze dit vooral naar mensen doet? Katten hebben onderling een andere, ingewikkeldere manier van praten. Je kunt veel leren als je naar de geluiden van je kat luistert.

Speciaal voor jou

Als baasje ken je misschien al vrij goed de betekenissen van de verschillende geluiden van je kat. Toonhoogte kan verschillen of ze varieert met de lengte van een roep. Miauwen is vaak een manier waarop ze jou als baasje iets wil vertellen. Maar waarom is een miauw dan speciaal voor jou? Katten maken onderling veel meer gebruik van andere geluiden, geur en lichaamstaal om zich uit te drukken. Eigenlijk is het dus een eenvoudig trucje om jou duidelijk te maken wat ze wil.

Wat wil je kat je duidelijk maken?

De geluiden naar jou als baasje hebben verschillende betekenissen. Om je een voorbeeld te geven, miauwen kan het volgende aangeven:

  • niet lekker voelen 
  • ongemakkelijk voelen
  • lichamelijke problemen ondervinden
  • verveling 
  • groeten
  • willen eten

Neem de tijd om de geluiden van je kat te herkennen. Je kat vindt in veel gevallen een eigen manier om je iets duidelijk te maken en dan is het erg fijn als je elkaar begrijpt!

Nieuwe geluiden

Oeps, ineens gaat je kat geluiden maken die je nog niet kende. Je poes kan vruchtbaar zijn (krols) en dit duidelijk willen maken aan buurtkatten. Als je poes krols is, gaat ze onder andere harder en vaker miauwen. De katers reageren op hun beurt ook maar al te graag in verbale vorm. Bescherm je oren of zorg dat je kat tijdig gesteriliseerd is als je deze situatie wilt voorkomen. Als je andere miauwen waarneemt van je kat, neem dat dan serieus en kijk of ze iets mankeert.

Spinnen

Ben jij ook zo dol op het spinnende geluid van je kat? Natuurlijk is er niets fijner om bevestiging te krijgen dat zij erg geniet. Katten spinnen allemaal met dezelfde snelheid en toonhoogte. Een kat begint al met spinnen als kitten. Moederkat weet zo dat de kleintjes in orde zijn. Ook als zij zelf bij het nest terugkeert, gebruikt zij spinnende geluiden om de kittens te laten weten dat ze terug is en ze veilig zijn. Best bijzonder dus dat ze dit geluid ook met ons als baasje deelt!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…