Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Zelf kattenspeeltjes maken

Katten hebben een jachtinstinct en zijn dus snel te porren voor een spelletje 'jagen'. Zeker voor binnenkatten is het heel belangrijk dat ze regelmatig spelen en uitgedaagd worden. Dus laten we eens creatief doen en zelf wat speeltjes gaan maken.

Buideltje kattenkruid/catnip

Heel eenvoudig, niet duur en snel gemaakt is een klein buideltje met kattenkruid (catnip). Je kunt een oude sok of handschoen nemen waar je een vinger vanaf knipt. Vul het tenendeel van de sok of de afgeknipte vinger van de handschoen met kattenkruid, bind het dicht met bijvoorbeeld sisaltouw en presenteer het aan je kat. Ze zal er zelf mee spelen, het in de lucht gooien, ertegenaan kroelen en erachteraan rennen. Om het spannend te houden, haal je het speeltje weg zodra ze het laat liggen.

Voerbal van een wc-rol

Je kunt ook een voerbal maken van een wc-rol. Dat kan op twee manieren. De eerste is de openingen afsluiten met wat aluminiumfolie of papier en gaatjes maken in de rol. Maak de gaatjes groot genoeg zodat de brokjes eruit kunnen vallen. Tweede optie is de rol in ringen knippen, ongeveer een vinger breed. Als je drie of vier ringen in elkaar steekt vormen ze een bal waar nog ruimte tussen zit. Daar kunnen de brokjes uit vallen. Zo laat je je kat werken voor haar maaltijd.

Wollen pom pom

Katten zijn dol op wol! Je kunt zelf een pom pom bolletje voor haar maken die ze heerlijk in de lucht kan gooien en achteraan kan. Wikkel flink wat wol om twee gesloten vingers (minimaal 20 keer, meer dan wordt ie groter). Schuif het van je vingers af, maar houdt de gewikkelde wol in het midden vast. Knoop er in het midden stevig een stukje touw omheen en knip vervolgens alle lussen door. En voilà, een kleine pom pom voor je kat!

Hersenwerk voor je kat

Je kunt zelf een snuffelmat voor haar maken. Zorg voor een redelijk stevige ondergrond, bijvoorbeeld een stuk van een oud yogamatje. Naai daar met grove steken een fleecedekentje op. Je hebt dan je basis. Vervolgens kun je er een oude broekzak van een spijkerbroek op naaien, een aantal fleecestrookjes bij elkaar of naai een stukje broekspijp rechtop vast. Gooi er wat brokjes in en tussen en laat je kat lekker snuffelen. Bouw dit wel rustig op en help indien nodig!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…