Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kattenkruid, wat kun je daar allemaal mee doen?

Kattenkruid, ook wel catnip genoemd, kan heel leuk en handig zijn als je kat erop reageert. Slechts de helft van alle katten is gevoelig voor het goedje, dat overigens totaal geen kwaad kan! Wij geven wat tips voor handig gebruik van kattenkruid!

Zelf planten

Kattenkruid is een plant die je gewoon bij een tuincentrum kunt kopen. Je kunt er een paar van in je tuin zetten of op de vensterbank. Om speeltjes te maken met het kruid, knip je simpelweg wat bloemetjes en blaadjes af en stop je deze bijvoorbeeld in een sok die je dicht knoopt. Kijk uit voor scherpe takjes! Je kat zal heerlijk spelen met het bolletje. Je kunt het ook aan een elastiek hangen. Het is niet erg als je kat wat van de plant eet; dit kan geen kwaad.

Kattenkruid gebruiken om te trainen

Als je kat gevoelig is voor kattenkruid - en dat is erfelijk bepaald - kun je het ook gebruiken om je kat te trainen. Wrijf bijvoorbeeld haar kattenboom of krabpaal in met het kruid om deze aantrekkelijker te maken. Zo leer je haar daaraan te krabben in plaats van aan de meubels. Of spray een slaapplekje in om deze extra geliefd te maken. Weet wel dat de spray's niet altijd even goed effect hebben. Veel spray's bevatten niet voldoende van de werkzame stof nepetalaceton.

Kattenkruid bewaren

Omdat de etherische oliën het werk doen bij kattenkruid, is het slim om het zo vers mogelijk te kopen. Of dus zelf te planten. Koop je een pot bij een dierenspeciaalzaak, vries dan het kruid dat je niet gebruikt in. Dan behoudt het zijn werking.

Reactie kattenkruid is maar tijdelijk

Je kat reageert maar kort op het kattenkruid. De licht hallucinerende werking is snel voorbij en dan is je kat een aantal uren immuun voor het goedje. Weet daarom dat als je een kattenkruidplant in je tuin hebt staan, je het niet zelf in de hand hebt op welk moment je kat erop reageert. Als je er bij wilt zijn, wat vaak ontzettend leuke momenten oplevert, moet je de plant buiten bereik van je kat houden en haar op gezette tijden in aanraking met het kruid laten komen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…