Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waar kan ik een kat adopteren?

Stel het lijkt jou (en je andere huisdieren) leuk om er een kat bij te nemen. Waar kun je dan terecht om op verantwoorde wijze een tweedekanskat te adopteren?

Kat uit het asiel

Eén van de meest voor de hand liggende opties is natuurlijk het asiel. Daar zitten legio voormalige zwerfkatten of weggelopen katten (zonder chip), (zwerf)kittens en katten die herplaatst moesten worden. Een kat uit het asiel halen betekent dat het dier een gezondheidscheck heeft gehad, voorzien is van een chip en gecastreerd/gesteriliseerd is. Nadeel kan zijn dat de kat niet haar werkelijke gedrag vertoont, vanwege stress. Ook is vaak de achtergrond niet bekend.

Kat adopteren via internet

Online zijn er ook verschillende mogelijkheden. Op de websites ikzoekbaas.nl en dierenasiels.com staan dieren die in het asiel verblijven, maar zo heb je alle asiels op één plek bij elkaar. Bij Verhuisdieren.nl vindt je voornamelijk katten die om wat voor reden dan ook herplaatst moeten worden. Bij deze site wordt je gematcht aan katten die qua levensstijl het best bij je passen. Via Marktplaats worden ook katten aangeboden. Verdiep je op dit platform even goed in de herkomst van de kat.

Herplaatser via fokker

Het gebeurt ook wel dat fokkers een katje terugkrijgen. Deze katten zijn dan misschien niet meer piepjong, maar ook zij worden natuurlijk blij van een eigen huisje en lieftallig baasje. Als je een raskat wilt, is het een goede tip om bij verschillende fokkers te laten weten dat je ook open staat voor een herplaatser. Vraag in dat geval wel naar de reden waarom het dier herplaatst is en of dat eventuele probleem ook bij jou en je gezin een rol zou kunnen spelen.

Uit het buitenland

Dan is er nog een optie om een kat uit het buitenland via een stichting te adopteren. Je redt dan een kat van een zwaar straatleven. Realiseer je wel dat deze katten mogelijk geen socialisatie hebben gehad en bepaalde ziektes met zich mee kunnen brengen. Verdiep je daarom goed in de stichting die de kat herplaatst en of dat op de juiste wijze gebeurt. En dus of de kat de juiste vaccinaties heeft gehad en of ze op bepaalde ziektes is getest.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…