Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Moet mijn kat naar de trimsalon?

Vrijwel elke kat kan baat hebben bij een trimbeurt; echt niet alleen katten met lang haar! Ook oudere katten en katten met overgewicht kunnen flink opknappen van een bezoekje aan een trimsalon.

Langharige katten

Verschillende raskatten, zoals de Perzisch Langhaar, Noorse Boskat en Maine Coon hebben een lange of dichte vacht die behoorlijk wat verzorging nodig heeft. Als je deze vachten niet dagelijks (de Pers) of wekelijks (Maine Coon, Noorse Boskat) kamt, kunnen er klitten ontstaan en kan de vacht vervilten. De klitten en vilten trekken aan de huid, wat de kat ongemak en pijn oplevert. Om klitten te voorkomen of te verwijderen kun je een bezoek brengen aan een goede kattentrimsalon.

Oudere katten en katten met overgewicht

Als katten ouder worden, kunnen ze last krijgen van gewrichtsproblemen. Ze kunnen minder goed bewegen en het verzorgen van de vacht kan lastiger worden. Ditzelfde geldt voor katten met overgewicht. Sommige lichaamsdelen zijn moeilijker te bereiken voor een kat met overgewicht. Als het wassen haar te veel moeite kost, zal ze bepaalde delen niet goed kunnen verzorgen. Gevolg zal zijn dat de vacht in slechtere conditie gaat verkeren. Dan is het fijn als een kattentrimmer haar kan helpen.

Kortharige katten

Kortharige, gezonde katten hoeven in principe niet naar een trimmer. Maar ook zij kunnen voordeel hebben van een bezoek aan een trimsalon. Zeker in de ruiperiode. Je kat verliest dan veel haar en tijdens het wassen krijgt ze veel meer losse haren binnen dan normaal. Hierdoor kunnen haarballen ontstaan, die voor ongemak en ziekte kunnen zorgen. Je kunt de vorming van haarballen beperken door ook je kortharige kat bij een trimmer langs te brengen. Zij helpt haar door de ruiperiode heen.

Hoe vaak naar de trimsalon?

Hoe vaak een kat naar de trimmer moet/mag is afhankelijk van de vachtsoort, de fysieke gesteldheid en of je kat het trimmen toe laat. Een goede trimmer kan je kat verzorgen zonder narcose. Maar er zijn katten die het bezoek aan een trimsalon zo stressvol vinden dat zij alleen met ondersteunende medicatie geholpen kunnen worden. Katten met een (half-)lange vacht gaan indien nodig zo’n twee tot vier keer jaar naar de trimmer.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…