Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Met welke snacks kun je je kat belonen?

Soms wil je je kat gewoon even iets lekkers toestoppen. Even verwennen of belonen met een snoepje. Welke snacks kun je nu het best geven en welke beter niet?

Overgewicht

Ongeveer de helft van de katten heeft te maken met overgewicht. Net als bij mensen is een combinatie van te veel eten en te weinig beweging de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Ga daarom verantwoord om met het geven van snacks. Een klein tussendoortje heeft een groot effect op de calorie-inname van je kat. Wist je dat het eten van een paar vetrandjes van de ham voor je kat gelijk staat aan het eten van 12 donuts voor een mens?

Welke snack wel, welke niet?

Een schoteltje melk, een stukje kaas, een speciaal kattensnoepje. Natuurlijk geef je je kat graag iets lekkers. Maar zeker het voor mensen bestemde voedsel is niet goed voor haar. Het lichaam van je kat kan bijvoorbeeld de lactose (melksuikers) in koemelk niet goed verteren, waardoor ze last krijgt van haar stoelgang. In kaas zitten te veel zouten en vetten die ook voor darmklachten en overgewicht zorgen. Sterk ruikende kattensnoepjes kunnen de eetlust en/of smaak van je kat verstoren.

Verantwoorde snack

Wat mag je dan wel geven? Een brokje uit haar normale droogvoer is de beste snack voor je kat. Je zult zien dat ze dit ook echt als iets lekkers tussendoor ervaart. Maar wees ook hier voorzichtig mee. Want net als snacks die sowieso niet bedoeld zijn voor katten, kunnen te veel brokken ook zorgen voor overgewicht.

Trainen

Ben je je kat aan het opvoeden of trainen en gebruik je daarbij haar focus op eten, beloon haar ook dan gewoon met de brokjes uit haar dagelijkse droogvoeding. Geef je haar relatief veel brokjes tijdens de opvoeding of training, compenseer dit dan door wat minder brokjes te geven tijdens haar vaste maaltijden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…