Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan een kat vegetarisch eten?

In tegenstelling tot honden, kunnen katten echt niet vegetarisch eten. Het zijn echte carnivoren, die vlees nodig hebben om gezond te kunnen blijven functioneren. Dus nee, je kunt een kat niet vegetarisch voeren en we leggen je uit waarom niet.

Taurine

Katten hebben meer eiwitten en aminozuren nodig dan honden, omdat hun lichaam deze snel afbreekt. Ze zijn daarom snel gevoelig voor voedingsstoftekorten. Zo heeft een kat het essentiële aminozuur taurine nodig. Zij kan dit niet zelf aanmaken en moet dit dus binnenkrijgen via haar voeding. Taurine zit alleen in dierlijke eiwitten. Een tekort aan taurine kan leiden tot blindheid en hartfalen.

Vetzuren en vitamines

Als je kat geen vlees eet, krijgt ze ook een tekort aan het essentiële arachidonzuur. Dit is een vetzuur dat zij nodig heeft voor de aanmaak van voortplantingshormonen en het onderhouden van een gezonde huid en vacht. Dan is er nog het gevaar van een tekort aan vitamines. Vitamine A is belangrijk bij celgroei en herstel. De meeste zoogdieren kunnen zelf vitamine A maken. Een kat maakt deze vitamines niet of maar in kleine mate aan. Vitamine A zit onder meer in lever, hersenen en vette vis.

De kat heeft daarnaast ook vitamine B12 nodig. Deze vitamine zit van nature in vlees. Als je kat te weinig vitamine B12 binnenkrijgt kan dat leiden tot een verminderde darmfunctie. Pas een beetje op met voedingssupplementen. Een teveel aan bijvoorbeeld vitamine A kan schadelijk zijn. En synthetische taurine heeft vaak niet het gewenste effect als echte taurine.

Symptomen

Helaas kunnen de symptomen van de tekorten heel lang op zich laten wachten. Katten kunnen wel jaren leven zonder vlees voordat je de negatieve gevolgen daarvan merkt. Mogelijk vangen ze buiten ook nog wel eens een muis of vogel, waarmee de tekorten dan weer iets worden aangevuld. Wees dus alsjeblieft niet eigenwijs door te zeggen: maar mijn kat kan prima vegetarisch eten, ze is al jaren gezond. Uiteindelijk zal ze heel ziek worden en vaak is dit ziektebeeld onomkeerbaar...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…