Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe pas ik mijn huis aan voor mijn kat?

Je denkt misschien dat een kat prima tevreden is met een kattenbak en een lekker mandje. Misschien heb je zo'n makkelijke kat. Maar de meeste katten vragen toch iets meer aanpassing van hun omgeving. Hoe maak jij je kat blij?

Binnen- of buitenkat

Hoe je je huis kunt aanpassen om het je kat naar haar zin te maken, heeft veel te maken met of ze naar buiten mag of niet. Als je kat naar buiten kan, vindt ze daar veel vertier, kan ze jagen en beweegt ze waarschijnlijk voldoende. Het is fijn voor jou en je kat als je een kattenluikje installeert. Neem er een die alleen opent op de chip van jouw kat, zodat alleen zij naar binnen kan. Zo heeft je kat de vrijheid om zelf te kiezen en hoef jij niet telkens de deur open te doen.

Als je kat binnen blijft

Als je kat binnen blijft, is het een iets grotere uitdaging om je huis katvriendelijk in te richten. Het is noodzakelijk dat je je kat voldoende uitdaging en beweging biedt. Dit kun je doen door fijne plekjes op verschillende hoogtes te creëren en haar op verschillende plekjes eten te geven. Zo moet ze een beetje werken voor haar eten. Zorg er voor dat je binnenkat af en toe frisse lucht krijgt door een raam met een hor ervoor open te zetten. Nieuwe luchtjes verrijken haar dag.

Stress wegnemen

Het is ook aan jou als baasje om je kat een veilig thuis te bieden. Dat betekent dat je voorkomt dat er vreemde katten naar binnen kunnen (kattenluik op chip!). Het kan zijn dat je kat stress ervaart van de buurkat die voorbij loopt. Overweeg het raam af te plakken zodat je kat niet naar buiten kan kijken en neem zo de stress weg. Voor alle andere katten is het juist een fijne afleiding om lekker naar buiten te kunnen turen. Heb je een balkon? Scherm dat dan veilig af als ze daarop mag!

Fijne plek om zich terug te trekken

Zorg dat je kat altijd een fijne plek in huis heeft waar ze zich terug kan trekken. Zeker als je kinderen hebt, kan je kat het even heel fijn vinden om ongestoord een dutje te kunnen doen. Zorg dat ze altijd toegang heeft tot die ruimte en dat fijne slaapplekje. Het spreekt voor zich dat de kattenbak altijd schoon en goed bereikbaar is, er voldoende drinkbronnen verspreid door het huis staan en ze op gezette tijden een lekkere maaltijd krijgt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…