Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Castreren of steriliseren van je kat

De meeste katten worden gecastreerd/gesteriliseerd als ze zo'n zes maanden oud zijn. Is jouw kat nog niet gecastreerd of gesteriliseerd? En zou dat dan alsnog verstandig zijn?

Verschil castreren en steriliseren

Over steriliseren en castreren bij katten bestaat soms nogal wat verwarring. Dierenartsen spreken over katten (poezen en katers) die 'gecastreerd' worden. Een deel van hun voortplantingsorganen wordt namelijk verwijderd (bij katers de teelballen, bij poezen de eierstokken). Bij een sterilisatie wordt alleen de zaadleider of eileider geblokkeerd; dit wordt niet zo vaak gedaan bij dieren. Toch wordt er in de volksmond bij katers vaak over castreren gesproken en bij poezen over steriliseren.

Voordelen van castratie/sterilisatie

Voor katers: Ongecastreerde katers hebben vaak meer de drang om er op uit te gaan, op zoek naar krolse poezen. Ze zijn dus vaker en langer van huis. Ook komen zij vaker in gevecht met andere katers. Dit kan nare wonden en infecties opleveren. Veel katers markeren hun territorium door te sproeien (soms ook in en om huis). Als je kater gecastreerd is, neemt dit gedrag vaak af.

Voor poezen: Poezen worden zo'n twee keer per jaar krols als ze niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Dan gaan ze er ook meer op uit en kunnen ze klaaglijk en langdurig miauwen. Poezen lopen kans drachtig te worden en (ongewenst) een nestje te krijgen. Poezen hebben ook kans op een baarmoederontsteking of melkklierkanker. Als poezen gecastreerd/gesteriliseerd worden, is er geen kans meer op baarmoederontsteking, een nestje of krolsheid en ook is er een kleinere kans op melkklierkanker.

Overgewicht

Er is één punt waar rekening mee gehouden moet worden als je je kat laat castreren/steriliseren. De stofwisseling verandert, waardoor ze maar liefst zo'n 30% minder energie verbruikt. Terwijl haar trek in eten vaak juist toeneemt. Er is dus een grotere kans op overgewicht. Vaak wordt aangeraden je kat over te zetten op een speciale voeding voor gecastreerde/gesteriliseerde katten. Deze bevat wat minder energie, maar geeft wel een voldaan gevoel, zodat je kat geen honger hoeft te hebben.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…