Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat houdt mij 's nachts wakker

Je nachtrust is belangrijk, maar daar kan je kat soms heel anders over denken! Welke redenen kan je kat hebben om jou wakker te houden en hoe kun je dat gedrag veranderen?

Gezondheid checken

Allereerst is het belangrijk dat je de gezondheid van je kat checkt. Zeker als ze iets ouder is en voorheen nooit 's nachts miauwde of je wakker hield. Ze kan ziek zijn, maar misschien ook een beetje dement worden. Eén van de symptomen van dementie is een onrustige slaap. Neem haar dus even mee naar de dierenarts en laat lichamelijke klachten uitsluiten. Dan kun je daarna verder op onderzoek uit waarom ze het nodig vindt je 's nachts wakker te houden...

Honger

Katten slapen niet, zoals mensen, een aantal uren achter elkaar. Ze doen gedurende de dag meerdere slaapjes. 's Nachts is ze dus ook af en toe wakker en kan ze honger hebben. Tja en wie geeft haar altijd te eten... Als je kat goed in staat is om zelf haar voedselinname te reguleren, kun je zorgen dat er in de nacht ook wat brokjes staan. Maar als ze dit in één keer opeet, bestaat de kans op overgewicht. Introduceer in dat geval een voederautomaat.

Voordeel van een voederautomaat

Meest lucratief werkt de automaat als ze haar voeding altijd uit dit apparaat krijgt. Je kunt hem vullen en op meerdere momenten per 24 uur een afgemeten portie laten vrijkomen (dus ook 's nachts!). Op deze manier ziet je kat jou niet meer als degene die haar voeding geeft en zal ze dus ook niet bij jou komen als ze honger heeft. Het kan ook zijn dat je kat miauwt, omdat ze zich verveelt. Zorg dat je in de avond even een goede spelsessie met haar hebt! Dan is ze lekker moe.

Aandacht

Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht. En dan is nog maar één oplossing en dat is ... negeren! Geen zucht, geen 'hou op', geen eten geven, niet opstaan. Het gedrag van je kat zal eerst toenemen, maar uiteindelijk zal ze leren dat haar trucjes haar geen aandacht opleveren en zal ze stoppen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…