Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat moet je kind leren over een kat?

Een kat in huis is gezellig voor jou en je gezinsleden. Je kat is goed voor de ontwikkeling van je kind. Wel is het verstandig om je kind te leren wat de behoeften zijn van je kat en wat wel en niet kan.

Wisselwerking katten en kinderen

Een kat kan tussen de 15 en 20 jaar oud worden. Dit betekent dat zij een grote rol speelt in de jeugd van je kinderen. Leer kinderen op jongere leeftijd wat een kat prettig vindt en wat niet. Laat kleine kinderen nooit alleen met je kat, ook al lijken ze nog zo goed te gaan samen. De relatie tussen katten en kinderen is een wisselwerking. Als de kat nieuw in huis komt, laat je eerst het contactinitiatief uitgaan van je kat. Lijkt dit goed te gaan dan is aaien een mooie volgende stap.

Behoeften kat leren aan je kind

Het is goed als je kind de basisbehoeften van je kat kent. Naast eten en drinken is er tijd voor beweging en spel. Ook heeft je kat behoefte aan eigen ruimte. Trekt je kat zich duidelijk terug, dan is het goed dat je kind haar deze ruimte geeft. Niet iedere kat vindt het fijn om opgepakt te worden. Vindt jouw kat dit wel in orde? Laat je kinderen haar dan de eerste keren onder begeleiding oppakken; één hand onder haar borst en de andere hand onder haar achterwerk.

Leren wat je kat niet prettig vindt

Katten hebben soms moeite met bepaalde dingen. Dit wordt vooral bepaald door het karakter van je kat. Er zijn ook acties die geen enkele kat prettig vindt. Leer je kind(eren) over het volgende: 

  • niet knijpen en in het vel vastpakken 
  • niet trekken aan staart, snorharen of andere lichaamsdelen
  • praten met lieve stem tegen de kat en niet schreeuwen
  • geef voldoende ruimte en een terugtrekplekje 
  • leer kinderen om de kat te verleiden met passende spelletjes 
  • drijf een kat niet in het nauw

Mogelijke nadelen van een kat in huis voor je kind

Kinderen vinden in katten vaak een maatje die hen een vertrouwd en veilig gevoel geeft. Studies wijzen zelfs aan dat een huisdier het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van kinderen vergroten. Besef wel dat er ook nadelen zitten aan een kat in huis:

  • verdriet bij het overlijden
  • frustratie bij het uitvoeren van verzorgende taken 

allergieën

  • Dit alles hoeft natuurlijk niet op te wegen tegen het plezier en de wederzijdse liefde! Het is wel goed om bovenstaande punten te realiseren.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…