Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Katers en poezen, zie jij het verschil?

Een kater of een poes; op het eerste gezicht is het lastig te zien of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt. Hoe kun je het verschil nu eigenlijk zien?

Lapjes- of schildpadkat

Als je een lapjes- of schildpadkat hebt, is het makkelijk: dat is altijd een poes! Lapjes- en schildpadkatten hebben zowel rode als zwarte haren in combinatie met wit. De kleuren rood en zwart liggen vast in het geslachtschromosoom X. Elke X heeft maar één kleur. Een poes heeft altijd XX en een kater heeft altijd XY. Een kater heeft maar één X en kan dus nooit zowel rode als zwarte haren hebben. Heeft je kat een andere kleur, dan zul je verder op onderzoek uit moeten...

Verschil tussen kater of poes bij kittens

Het geslacht bij een poezenkitten is te herkennen aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening (vulva). Bij een poes zit er weinig ruimte tussen deze twee. Bij een jonge kater is de afstand iets groter en zie je het balzakje. Ook bij volwassen katers is de afstand tussen het geslachtsorgaan en de anus groter dan bij volwassen poezen. Daarnaast zijn de ballen van een (ongecastreerde) kater goed zichtbaar. Als een kater gecastreerd is, is het verschil lastiger te zien.

Geslachtsopening

Niet alleen de afstand tussen het geslacht en de anus is kenmerkend. Ook de vorm van het geslacht is anders. De geslachtsopening van een poes is een langwerpig. Bij de kater is het geslachtsorgaan een ronde opening. Om het verschil goed te kunnen zien, is het handig om een keertje een poes en een kater te bekijken.

Uiterlijk

Katers zijn over het algemeen groter en gespierder dan poezen. Katers groeien ook enkele weken langer door. Dit verschil is alleen niet doorslaggevend; er bestaan ook kleine katers en grote poezen. Je zult dus altijd nog even tussen de achterpootjes moeten kijken om zeker te weten of je met een kater of een poes van doen hebt. Of het je dierenarts vragen natuurlijk...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…