Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waar en hoe eet je kat het liefst?

Wij mensen vinden het gezellig om met familie en vrienden aan tafel te eten. Voor katten is eten juist geen sociale bezigheid en dat doen ze dan ook het liefst alleen en in een rustige omgeving.

Juiste plek voor de etensbak

De plek waar de etensbak van je kat staat is best belangrijk. Katten houden van rust tijdens het eten, maar hebben wel weer graag het overzicht van wat er om hen gebeurt. Ook mag het eten liever niet in de buurt van de drinkbak staan. Vanuit hun natuur zijn katten bang dat hun 'prooi' hun drinkbron besmet. En eten naast de kattenbak wordt ook niet gewaardeerd. Plaats de etensbak liever niet in een hoekje tegen de muur, zodat ze het overzicht behoudt.

Concurrentie

Heb je meerdere katten in huis, dan is het aan te raden hen afzonderlijk van elkaar te laten eten. Zoals gezegd: voor katten is eten geen sociale bezigheid, integendeel. Katten zullen soortgenoten of andere huisdieren als concurrent zien en al het eten (te) snel opeten of juist niet de rust kunnen vinden om te eten. Let er ook op dat als je je kat eten geeft bij een raam, ze ook buurtkatten voorbij kan zien komen. Dit kan haar stress geven en haar eetgedrag beïnvloeden.

Vorm van de etensbak

Dan is daar nog de vorm van de etensbak. Het beste is om een bak van roestvrijstaal te nemen; deze nemen geen geurtjes op (zoals plastic bakken wel vaak doen), zijn makkelijk schoon te houden en gaan lang mee. Sommige katten vinden het vervelend als de bak iets klein is en hun snorharen constant de randen raken. In de natuur eten ze hun prooi van de grond, dus worden hun snorharen niet gehinderd. Voor deze katten is een wat grotere etensbak aan te raden.

Kleine porties

Als je kat zelf haar dagelijkse hoeveelheid kan doseren, kun je in de ochtend in één keer haar dagelijks aanbevolen hoeveelheid geven. Je kat zal dan gedurende de dag haar bakje in wel 10 tot 16 porties opeten. Eet ze alles het liefst in één keer op, dan is het beter haar meerdere porties verdeeld over de dag aan te bieden. Het liefst meer dan twee om haar een voldaan gevoel te geven. Een voerautomaat kan je hierbij helpen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…