Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Heeft mijn raskat specifieke behoeften?

Elke kat is anders; elke kat heeft een ander karakter en eigen behoeften. Toch zijn er voor bepaalde raskatten wel wat vergelijkbare behoeften te noemen. Benieuwd of jouw raskat speciale aandacht nodig heeft?

Oosterse raskat

Als je een Sphynx hebt, of een Siamees, dan ben je er inmiddels vast wel achter dat dit ras graag kletst en bij jou in de buurt is. Deze katten zijn niet zo graag alleen of hebben dan in elk geval graag een soortgenoot als maatje. De Sphynx heeft daarnaast alleen een klein donslaagje als vacht, wat zeker extra aandacht vraagt. Zo kan deze kat niet onbeperkt in de zon en is zij in de winter snel kouwelijk.

Grote raskat

Misschien heb je een Maine Coon of een Noorse Boskat, de twee grootste raskatten die er bestaan. Deze katten vragen veel bewegingsvrijheid, zijn actief en hebben gemiddelde vachtverzorging nodig. Daarnaast is het belangrijk te weten dat zij langer doorgroeien en een langere puberteit hebben dan de gemiddelde kat. Het is daarom aan te raden ze wat langer op kittenvoeding te houden, zodat ze voldoende energie hebben om groot en sterk te worden.

Perzisch Langhaar

De Pers is de kat die de meeste verzorging vraagt. Het is het enige ras met een echt lange vacht, die dagelijks gekamd moet worden om klitten en vervilting te voorkomen. Daarnaast behoort de Pers tot de zogenoemde brachyfacale rassen, oftewel de kortsnuitigen. Kortsnuitige dieren kunnen last hebben met ademhalen, last hebben van traanogen en moeite hebben met het oppakken van brokjes. Voor de Pers is daarom een speciale amandelvormige brok ontwikkeld, wat het oppakken makkelijker maakt.

Brits Korthaar en Ragdoll

De Brits Korthaar is de Engelse variant op de Europees Korthaar. Beide hebben een korte vacht, alleen die van de Brits Korthaar is wat dichter. De Brits Korthaar en de Ragdoll zijn redelijk makkelijke raskatten. Ze vragen gemiddeld aandacht en verzorging en hebben over het algemeen een vriendelijk karakter, waardoor ze geschikt zijn als gezinskatten. Er zijn natuurlijk nog tientallen andere raskatten. Verdiep je altijd in het ras om te bekijken of zij specifieke behoeftes heeft.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…