Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Feiten en fabels over kattenvoeding

'Natuurlijke' voeding of 'graanvrije' voeding. Je ziet deze termen op verpakkingen van kattenvoeding, maar wat betekenen ze eigenlijk? En is 'natuurlijk' echt gezonder? En zijn granen echt óngezond? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij.

FEIT OF FABEL: Natuurlijk is gezonder

De term 'natuurlijk' mag vrij gebruikt worden; er is niets in de wet geregeld en fabrikanten kunnen dus naar eigen inzicht gebruik maken van deze term. In de praktijk betekent het vaak niet meer dan dat er niets 'kunstmatigs' aan de voeding is toegevoegd. Dat klinkt gezond. Maar de toevoeging van bepaalde vitaminen en mineralen is juist belangrijk om een voeding precies uit te balanceren en te beantwoorden aan de voedingsbehoeften van jouw kat. FABEL DUS.

FEIT OF FABEL: Graan is een ongezond vulmiddel

In graanvrije voedingen worden vaak koolhydraatbronnen als aardappel, erwten of tapioca gebruikt. Koolhydraten zouden slecht zijn, maar feit is dat ze juist een goede energiebron zijn, zodat eiwitten als bouwstof gebruikt kunnen worden. Granen hebben een negatief imago en dat is jammer, want granen zitten boordevol eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen, vezels en vitaminen. Bewerkte granen zijn heel goed verteerbaar voor katten en zijn juist gezond. FABEL DUS.

FEIT OF FABEL: Mijn kat heeft een glutenallergie

Als een kat een allergie heeft, wordt vaak gedacht dat dit komt door gluten. Gluten zijn de eiwitten van het graan en heel voedzaam voor jouw kat. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 80% van de voedselallergieën bij katten te wijten is aan vlees. In slechts 10% blijken katten een allergie tegen granen te hebben. De glutenintolerantie zoals die in zeldzame gevallen bij de mens voorkomt en heftige klachten veroorzaakt (coeliakie), is bij katten nog nooit aangetoond. FABEL DUS.

FEIT OF FABEL: Granen zijn slecht verteerbaar

Heel vroeger, toen honden en katten leefden van prooien, kon het spijsverteringsstelsel onbewerkte granen niet goed aan. Maar net als dat hun gedrag zich heeft aangepast aan een leven met de mens, heeft hun spijsverteringsstelsel dat ook gedaan. Inmiddels kan het systeem bewerkte granen prima verteren en zijn ze zelfs hartstikke gezond.

  • "ZAADHUID" - vezelrijk met vitamine B en mineralen.
  • "MEELKERN" - koolhydraten en eiwitten.
  • "KIEM" - antioxidanten, vitaminen en goede vetten.

FABEL DUS.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…