Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe train ik de hersenen van mijn kat?

Een verveelde kat is vaak ongelukkig. Naast lichaamsbeweging is ook het trainen van haar hersenen belangrijk. Voor jou ook een mooie manier om te ontdekken of er een trainer in je schuilt! Daag je kat uit en stimuleer zo haar lichaam en geest.

Jachtinstinct triggeren

In vroegere tijden gingen katten op jacht om prooien te vangen en zo te overleven. Nu is dit niet meer nodig omdat je kat op gezette tijden een heerlijke maaltijd van jou als baasje krijgt. Toch is het goed haar uit te dagen en zo haar jachtinstinct te triggeren. Dit geeft haar een goed gevoel, stimuleert haar denken en vaak vinden katten dit ontzettend leuk. En je weet: als je kat blij is, is dat goed voor haar gezondheid! Het spel wordt nog leuker als er een fijne beloning aan vast zit.

Voorbeelden van hersenwerk

Het stimuleren van de hersenen van je kat staat ook bekend als hersenwerk. Je kunt hier zelf extra tijd voor vrijmaken of speciale speeltjes voor aanschaffen. Houd bij het trainen rekening met:

  • het spel is belangrijker dan het doel 
  • bouw langzaam op en hak de training op in delen 
  • bedenk hoe je gaat belonen (brokjes, lieve woorden of een borstelbeurt)
  • straf niet en werk alleen met een beloning

Training - en dus ook hersenwerk - komt van twee kanten. Zowel jij en je kat zijn aan het werk.

Hoe train ik de hersenen van mijn kat?

Een eenvoudige manier om de hersenen van je kat te stimuleren, is het gebruik van voerspeeltjes. In dierenspeciaalzaken zijn hier allerlei artikelen voor te koop zoals voerpuzzels, activiteitsborden, voerballen en 'treat mazes' (doolhof met verstopte brokjes). Gebruik brokjes van haar eigen voeding in kleine hoeveelheid. Andere training die je kunt doen is het aanleren van trucjes of clicker training. Dit is bewerkelijker voor jou als baasje, maar erg leuk om samen mee aan de slag te gaan!

Clickertraining met je kat

Een clicker is een apparaatje dat een dubbelklikkend geluid maakt. Je kunt met deze trainingstool je kat nieuw gedrag aanleren of het inspannend denken stimuleren. Je kat gaat het geluid van de clicker associëren met een beloning. Leer je kat eerst wat het geluid betekent en dat hier een brokje na volgt. Gaat zij na meerdere keren zelf op zoek naar een brokje, dan zijn jullie klaar om de echte training te starten. Je kunt veel trainingsfilmpjes online vinden. Veel plezier samen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…