Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat wil ergens anders wonen...

Je merkt dat je kat steeds minder thuis is. Soms zie je haar dagen niet. Waar hangt ze toch uit? Katten zijn bijzondere, maar ook zeer eigengereide wezens. Soms kiest een kat er zelf voor om ergens anders te gaan wonen...

Waarom kiest een kat een ander thuis?

Soms kun je als baasje nog zo je best doen en goed voor je kat zorgen, toch kan het zijn dat ze liever ergens anders verblijft. Daar kunnen tal van redenen voor zijn. We geven je een paar mogelijkheden: 

  • Verhuizing (je kat wil terug naar haar oude buurt) 
  • Veranderde gezinssituatie (huilende baby, scheiding, nieuw persoon in huis) 
  • Nieuw huisdier (kan veel spanning veroorzaken) 
  • Buurtkat die jouw kat stress bezorgt (als baasje heb je dat niet altijd in de gaten)
  • Persoonlijke omstandigheden van jou als baasje (stress, verdriet) 
  • Te weinig aandacht of juist te druk in huis (aandacht en rust zijn essentieel voor een kat)
  • Gewijzigde verhouding met bestaande huisdieren (dieren die het eerst goed konden vinden met elkaar, maar ineens niet meer samen willen leven) 
  • Ultrasonische kattenverjager in de buurt

Het is zaak om uit te vinden waarom je kat liever ergens anders verblijft. Als je daar achter bent, kun je de situatie misschien aanpassen.

Maar als ze nu echt liever elders woont?

Als je alles geprobeerd hebt, of de situatie is niet aan te passen aan de wensen van je kat, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Als je kat zelf een adres gevonden heeft waar zij graag is, probeer dan in contact te komen met die persoon. Bespreek of het een mogelijkheid is dat je kat daar permanent komt wonen en maak vervolgens duidelijke afspraken over wie dan nu het baasje is van de kat en wie zorg voor haar welzijn draagt.

Voorkom een zwerversbestaan

Zorg dat je kat gechipt en goed geregistreerd is! Zo kan een eventuele verzorger achterhalen waar ze eigenlijk thuishoort en ontdek je sneller waar ze verblijft. Kun je niet achterhalen waar je kat uithangt en zie je haar steeds minder thuis, wees er dan zeker van dat ze geen zwerversbestaan leidt. Ze verdient goede zorg voor haar gezondheid en haar welzijn. Overweeg in het uiterste geval om haar te herplaatsen, zodat je zeker weet dat er goed voor haar gezorgd wordt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…