Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe daag je je kat uit om te spelen?

Is jouw kat liever lui dan moe? Vraag jezelf dan af of ze wel voldoende beweegt. Te weinig beweging kan slecht zijn voor haar gezondheid. Om je kat actiever te maken, kun je haar uitdagen met spelletjes.

Waar speelt je kat graag mee?

In de dierenspeciaalzaak vind je allerlei speeltjes. Denk aan speelhengels, verenstokjes, balletjes of speelmuizen. Ook kunnen juist de meest eenvoudige zelfgemaakte speeltjes en alledaagse voorwerpen in huis voor enorm veel plezier zorgen. Een simpele kartonnen doos blijft voor veel katten de absolute favoriet. Een propje zilverfolie, bolletje wol of gedroogd boomblaadje kunnen ook garant staan voor urenlang speelplezier. Je ontdekt al snel waar jouw kat enthousiast van wordt.

Afwisseling in het spel

Een spelletje verveelt snel als dit steeds hetzelfde is. Berg speeltjes af en toe op om de interesse van je kat vast te houden. Zo blijft het speeltje bijzonder en is het plezier nóg groter als het ineens weer opduikt. Speeltjes met kattenkruid (catnip) zorgen mogelijk voor extra plezier bij je kat. Veel katten reageren hier blij op en dit kruid wordt ook verwerkt in speeltjes. Catnip zorgt voor een korte, licht ‘positieve trip’ en is niet schadelijk voor je kat.

Rustig opbouwen

Als je kat niet gewend is om regelmatig te spelen, heeft ze mogelijk nog niet zo’n goed uithoudingsvermogen. Bouw de spelmomenten daarom rustig op en begin met 2x twee minuten per dag. Voeg na twee weken een minuut toe aan het speelplezier. Als je te snel te lang met haar speelt, kan zij last krijgen van haar lichaam en het spelen met pijn gaan associeren.

Binnenkatten

Binnenkatten kunnen wel wat extra beweging en uitdaging gebruiken. Zij hebben een wat grotere kans op overgewicht. En overgewicht vergroot weer de kans op aandoeningen als:

  • Suikerziekte
  • Problemen met de urinewegen 
  • Overbelasting van gewichten 
  • Ademhalingsproblemen

Als je kat iets te zwaar is, weeg haar dan regelmatig als je begint met spelen. Zo kun je het gewichtsverlies beter bijhouden. Twijfel je over het gewicht of de conditie van je kat, vraag je dierenarts dan om advies.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…