Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom moet mijn kat elke dag eten?

Je hoort wel eens dat als je kat niet eet, je echt snel naar de dierenarts moet. Dat klopt. Het is voor een kat erg belangrijk dat ze elke dag iets eet en we gaan je vertellen waarom.

Leververvetting

Als een kat niet op tijd eet, ontstaat er leververvetting. De kat spreekt haar vetreserves aan en het vet komt dan in het bloed. De ophoping van het vet in het bloed zorgt ervoor dat er ook een teveel aan vet in de lever komt: leververvetting. Dit verstoort de functie van de lever (die ondermeer het bloed reinigt) en daardoor wordt je kat misselijk. Ze krijgt dan nog minder zin om te eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel die erg gevaarlijk kan zijn. Dikke katten en poezen lopen meer risico.

Oorzaken niet eten

Er kunnen natuurlijk tal van redenen zijn waarom je kat niet eet. De meest voor de hand liggende, is dat ze iets mankeert. Ze is misschien ziek, heeft last van haar maag-darmstelsel of ze ervaart misschien stress van een verhuizing, de eigenaar of van andere voeding. Hoe dan ook is het zaak dat je contact opneemt met je dierenarts. Zij kan onderzoek doen en eventueel iets geven tegen de misselijkheid, waardoor je kat weer gaat eten.

Oplossing

De oplossing tegen leververvetting is je kat weer te laten eten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet eerst achterhaald worden waarom je kat niet eet. Neem contact op met je dierenarts als je kat langer dan een dag echt niets gegeten heeft. De dierenarts kan een passende behandeling starten en helpen je kat weer aan het eten te krijgen. Soms is een pil/injectie tegen de misselijkheid in combinatie met heel smakelijke voeding voldoende. Soms is een sonde noodzakelijk...

Let dus op dat je kat voldoende eet!

Zeker als je meerdere katten in huis hebt, is het echt aan te raden zo nu en dan te checken hoeveel elke kat eet en wanneer. Als je het lastig vindt om dat in de gaten te houden, zou je een voerbak op chip kunnen overwegen. Deze gaat alleen open voor de kat die ervoor staat. Zo kun je precies in de gaten houden welke kat hoeveel eet en verklein je de kans op leververvetting aanzienlijk.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…