Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Katten en kinderen; waar moet je op letten?

Katten kunnen fantastisch gezelschap zijn voor kinderen. Ze kunnen echt maatjes van elkaar worden. Daarnaast leren kinderen wat verantwoordelijkheid is en wat het inhoudt om voor een dier te zorgen. Hoe zorg je voor een goede introductie?

Een kat is geen speelgoed

Het is belangrijk kinderen duidelijk te maken dat een kat geen speelgoed is. Ze moeten het dier respecteren en met rust laten als de kat dat aangeeft door bijvoorbeeld weg te lopen. Leer je kind de lichaamstaal van de kat goed te interpreteren. Als de kat de oren naar achteren doet en met haar staart zwiept, is dit een teken van irritatie. Laat je kind weten dat hij dan moet stoppen met waar hij mee bezig is. Zo voorkom je ongelukken en houd je zowel je kind als je nieuwe huisdier veilig.

Katten en drukte

De meeste katten houden niet zo van drukte. Maar weinig katten vinden gillende en rondrennende kinderen leuk. Leg je kind uit dat als hij graag met de kat wil spelen, hij zich het beste rustig kan gedragen en de kat uit zichzelf naar hem toe kan laten komen. Forceren heeft een averechts effect en maakt dat de kat bang wordt voor je kind. Laat je kind spelen met een hengeltje en de kat zo verleiden naar hem toe te komen. Leer je kind ook de kat nooit tegen haar zin in op te tillen.

Verantwoordelijkheid nemen

Het hebben van een kat kan je kind ook leren wat verantwoordelijkheid is. De kat is tenslotte afhankelijk van de zorg van haar baasjes. Betrek je kind daarom bij de zorg voor je kat. Geef je kind bijvoorbeeld de taak de kat elke avond eten te geven. Zo krijgt je kat ook een positieve ervaring met je kind; ze krijgt eten! Als je kind de kat alle tijd geeft om rustig aan elkaar te wennen, veel met de kat speelt en haar rustig benadert en aait, is de kans groot dat de twee goede maatjes worden.

Geschikte gezinskatten

Heilige Birmaan – Aaibare en trainbare kat. Ragdoll – Rustige en zachtaardige kat die zich goed kan aanpassen en makkelijk is in omgang. Maine Coon – Het is een populaire kat vanwege haar makkelijke en kalme karakter. Zij is speels en actief en houdt van klimmen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…