Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Bah, de kattenbak stinkt!

Tja, ontlasting en urine ruiken nu eenmaal niet lekker. Maar er zijn wel wat maatregelen die je kunt nemen om de overlast van geur zoveel mogelijk te beperken. We geven je wat tips!

Regelmatig verschonen

Zorg dat de bak zo schoon mogelijk blijft. Dit minimaliseert niet alleen de geur, je kat stelt een schone bak ook enorm op prijs. Zo verklein je de kans op onzindelijkheid. Zet een afgesloten vuilnisbak naast de kattenbak met een kattenbakschepje er naast. Schep twee keer per dag de behoeften uit de bak in de vuilnisbak. Als je 1 kat hebt, verschoon je minimaal 1 à 2 keer per week de bak helemaal en maak je hem goed schoon met schoonmaakmiddel. Als je meer katten hebt, is dit vaker nodig.

Geen schuurspons gebruiken

Je kunt beter geen schuurspons gebruiken bij het schoonmaken van de kattenbak. De kattenbak is gemaakt van plastic en een schuurspons laat krassen achter. Dit maakt dat de geur van de behoeften beter in de bak kan trekken. Zo wordt het dus steeds lastiger de bak goed schoon te krijgen. Gebruik liever een afwasborstel (die je alleen voor de kattenbak gebruikt!) en een niet al te sterk ruikend schoonmaakmiddel. Een sterke geur kan maken dat je kat de bak wil vermijden. Spoel de bak dus goed na!

Geschikte voeding

Afhankelijk van de voeding die je je kat geeft, kan haar ontlasting sterker ruiken. Als je je kat kwalitatief hoogwaardige voeding geeft, die past bij haar levensfase, zal ze sowieso minimale ontlasting hebben en deze zal ook minder sterk ruiken. Als je kat voeding krijgt die bestaat uit ingrediënten die ze niet nodig heeft of niet goed kan verteren, zal ze meer ontlasting produceren, die ook heftiger kan ruiken.

Laatste tips voor een schone kattenbak

  • Gebruik een bak met een kap, maar alleen als je kat zich daar comfortabel bij voelt. Anders mijdt ze de bak. 
  • Strooi een klein laagje zuiveringssoda (baking soda) op de bodem. Dit is niet schadelijk voor de kat en neutraliseert geur.
  • Gebruik liever geen sterk geurende kattenbakvulling. Je kat ruikt dit nog tien keer beter en dit kan tot gevolg hebben dat ze de kattenbak gaat mijden. 
  • Gebruik een kattenbakvulling die klontert; zo kun je makkelijk de plas eruit scheppen.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…