Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kattenkruid, wat doet dat met mijn kat?

Kattenkruid wordt ook wel kattendrugs genoemd. En dat is niet zo gek, want het heeft inderdaad een licht hallucinerende werking op de meeste katten. Is kattenkruid, ook wel catnip genoemd, dan wel veilig?

Hoe werkt kattenkruid en is het veilig?

Om te beginnen: Kattenkruid kan geen kwaad voor je kat! Kattenkruid is een plant, en de catnip dat in kattenspeeltjes zit, zijn gedroogde blaadjes van deze plant. De plant bevat meerdere etherische oliën en één daarvan is nepetalaceton. Deze veroorzaakt de licht hallucinerende werking bij katten. Nepetalaceton prikkelt het Orgaan van Jacobson, dat zich achterin de neus van je kat bevindt. Met dit orgaan kan je kat een geur beter in zich opnemen. Je kat moet de geur dus inademen.

Onder invloed van kattenkruid

Veel katten kunnen gek gedrag vertonen als ze met kattenkruid in aanraking komen. Ze kunnen extreem gaan kroelen, miauwen en rollen. Ze kunnen ook een beetje 'dronken' lijken. Dit gedrag duurt maar enkele minuten en dan neemt het weer af. Je kat is daarna een periode immuun voor de werking van kattenkruid. Katten voelen zich even heel fijn als ze onder invloed zijn en voor eigenaren is het vaak een genot om naar het kroelgedrag van de kat te kijken.

Werkt het bij alle katten?

Ongeveer de helft van alle katten is gevoelig voor catnip. Of je kat wel of niet op kattenkruid reageert is afhankelijk van de ouders: het is namelijk erfelijk. Als je kat niet over het gen beschikt, zal ze niet reageren op het kruid. Ook kittens zijn nog geen fan. Ze lijken het zelfs te vermijden als ze heel jong zijn. Zij zijn pas gevoelig voor de etherische oliën als ze een week of zes tot acht zijn. Pas als ze twaalf weken oud zijn, kun je met zekerheid vaststellen of jouw kat gevoelig is.

Spelen met kattenkruid

Als je kat liefhebber is van het kruid, kun je er leuke spelletjes mee spelen. Je kunt wat strooien op een kleedje of het in een sok doen. Ze zal er fijn zelf mee spelen. Er bestaan ook sprays met de olie van kattenkruid erin. Als je dit op bijvoorbeeld een krabpaal spuit, kun je je kat leren dat ze daar wel aan mag krabben, maar liever niet aan de meubels.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…