Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe herken je spijsverteringsproblemen bij je kat?

Als je kat te maken heeft met problemen aan haar spijsverteringsstelsel betekent dat, dat ze last heeft van één of meerdere organen (maag, darmen of slokdarm) die onderdeel uitmaken van dit stelsel. Hoe herken je eventuele problemen?

Hoe herken je spijsverteringsproblemen?

Symptomen van spijsverteringsproblemen bij je kat kunnen zijn:

  • Oprispingen of overgeven
  • Slechte adem
  • Diarree of verstopping (obstipatie)
  • Niet willen eten of moeite hebben met eten 
  • Buikpijn 
  • Winderigheid (flatulentie)

Als je één van deze symptomen ziet bij je kat, is het absoluut aan te raden om langs je dierenarts te gaan. Zij kan de oorzaak vaststellen en indien nodig een behandeling starten.

Parasieten

Parasieten zijn vaak de oorzaak van spijsverteringsproblemen bij je kat. Het zijn microscopisch kleine parasieten, die diarree kunnen veroorzaken, wat weer kan leiden tot uitdroging of gewichtsverlies. Een voorbeeld is giardia, een parasiet die vooral in de dunne darm van je kat leeft. Of coccidia, parasieten die je kat kan krijgen door het eten van prooidieren. Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven om deze parasieten te bestrijden.

Haarballen

Haarballen komen regelmatig voor bij katten en wat vaker bij (langharige) binnenkatten. Haarballen ontstaan doordat de losse haren die de kat binnenkrijgt vast blijven zitten in haar verteringssysteem. Normaal gesproken worden de haren uitgescheiden met de ontlasting. Als je kat last heeft van haarballen, kun je dat merken doordat ze vaker haren overgeeft. Je kunt haarballen helpen voorkomen door je kat regelmatig te kammen en een extra vezelrijke voeding te geven.

Ontstekingen

Als één van de spijsverteringsorganen ontstoken raakt, veroorzaakt dit problemen bij de vertering en kan eten het systeem irriteren. Drie organen - lever, alvleesklier en de dunne darm - liggen heel dicht bij elkaar. Het kan gebeuren dat je kat een combinatie heeft van een galweg-, alvleesklier- en darmontsteking. Dit wordt Triaditis genoemd. Maar ze kan ook een enkele ontsteking hebben. In beide gevallen vertoont je kat ongeveer dezelfde symptomen: overgeven, diarree en/of gewichtsverlies.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…