Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn kat is vermist

Oh, wat een zorgen en verdriet; je kat is al een tijdje niet meer thuis gekomen. Je wordt gek van ongerustheid. Waar kan ze toch zijn? Wij geven wat tips die mogelijk kunnen helpen haar weer thuis te krijgen!

Flyers, Amivedi, dierenambulance en -arts

Maak bekend dat je kat vermist is. Gooi flyers bij de buren in de bus met de vraag of ze in hun schuur willen kijken of je kat daar misschien per ongeluk opgesloten zit. Meld haar aan bij Amivedi, de landelijke organisatie die vermiste en gevonden dieren registreert. Hier kun je ook een vermist-poster maken die je in de buurt op kunt hangen; misschien denkt een buurvrouw wel dat het een zwervertje is! Meld het ook bij de dierenambulance en -arts, het lokale asiel en zet het op social media.

Ga zoeken op rustige momenten

Als je kat wat angstig is of ergens ontzettend van geschrokken is, zal ze zich verborgen houden. Zeker als het druk is op straat. Ga dus zoeken als het schemerig is (vroege ochtend of avond) en rustig is op straat. Neem een blikje met wat voeding mee en rammel daar zachtjes mee terwijl je kalm haar naam roept. Neem ook een favoriet dekentje mee dat je niet wast! Haar geur zit er aan en dat is vertrouwd. Zo kun je haar makkelijker pakken als je haar eenmaal ziet.

Zet de kattenbak buiten

Zeker als je een oudere kat hebt, dan kan het zijn dat ze meer moeite krijgt met het terugvinden van haar huis. Misschien is ze dementerend of zo geschrokken dat ze verder van huis is dan ze gewend is. Strooi daarom wat van haar gebruikte kattenbakkorrels in kleine hoopjes rond je huis en steeds een grotere cirkel om je huis heen. Als ze dan langs loopt, herkent ze de geur en kan ze misschien de route naar huis weer vinden.

Chippen

Het kan soms best even duren, maar houd hoop! Sommige katten keren na weken, maanden of zelfs jaren weer terug! En als ze dan terug is: zorg dat ze gechipt is en goed geregistreerd! Als ze dan gevonden wordt, kunnen instanties haar snel bij je terug bezorgen. Geef dan wel specifiek aan dat jouw privégegevens door derden (dierenarts, -asiel, -ambulance) gebruikt mogen worden om contact met jou op te nemen als je kat is gevonden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…