Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoeveel slaapt mijn kat?

Je zou er bijna jaloers van worden hoe heerlijk je kat vele uren slaapt op een dag. Je vraagt je als baasje misschien af hoeveel slaap je kat nodig heeft en hoe het slaapgedrag aansluit op dat van ons als mensen.

Echte slaapkoppen

Katten staan erom bekend dat ze veel slapen. Ze slapen op een dag minstens zestien uur. Een kat heeft meer slaap nodig dan mensen en op deze manier spaart zij energie. Energie die je kat vooral nodig heeft als zij actiever wordt rond de schemering. Je kat verdeelt de slaap over diepe slaap, korte siësta's en een beetje dommelen. Ze verkeert dus niet altijd in diepe slaapstand. Bij harde geluiden slaapt ze mogelijk gewoon door, terwijl ze wel gelijk reageert als je haar naam noemt.

Dromen en fases slaap

Bij een langere slaap gaat je kat door verschillende fases. Deze zijn gelijk aan die van jou als baasje. De volgende fases worden een aantal keer herhaald: - lichte slaap - diepe slaap - REM-slaap In de REM-fase kan je kat gaan dromen. Dan zie je vaak dat pootjes of snorharen bewegen. In deze slaapfase verwerkt je kat wat ze eerder heeft meegemaakt. Reken er op dat er veel gedroomd wordt. Zeker in deze fase is het goed om je kat niet wakker te maken.

Comfortabele slaapplekken

Je kat hecht waarde aan een comfortabele slaapplek die vaak omringd is met speeltjes en kleedjes. Omdat ze meerdere keren per dag slaapt, heeft ze vaak meerdere plekken in huis. Je kunt je kat fijnere slaapplekken geven met de volgende tips:

  • Kijk welke plekjes je kat zelf opzoekt en maak ze comfortabeler
  • Kussens en dekens zijn vaak voldoende voor een fijne slaapplek
  • Katten slapen graag op hooggelegen plekken om te kunnen observeren
  • Creëer veilige slaapplaatsen achter meubels of hoekjes

Actieve en minder actieve katten

Kittens en oudere katten slapen langer dan katten tussen de 1 en 5 jaar. Is je kat een buitenkat, dan is de kans groot dat zij minder slaapt. Binnenkatten slapen over het algemeen wat meer. Na het slapen neemt je kat vaak rustig te tijd om ledematen te strekken en te gapen. Dit geeft aan dat zij zich veilig voelt in huis en niet direct alert hoeft te zijn. Met dezelfde kalmte gaat je kat ook slapen. Wat snuffelen, ronddraaien en posities uitproberen en dan heerlijk in slaap dommelen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…