Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe laat je jouw kat verantwoord afvallen?

Je hebt vastgesteld dat je kat te zwaar is. Dat is niet goed voor haar gezondheid, dus is het verstandig haar wat gewicht te laten verliezen. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde wijze?

Katten moeten eten!

Je kunt je kat niet opeens een dagje geen of veel minder eten geven. Katten moeten sowieso elke dag iets eten omdat ze anders te maken krijgen met leververvetting. Hier kunnen ze aan overlijden. Als je je kat ineens veel minder voeding geeft, kan ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. Ook dit kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Het afvallen moet dus geleidelijk en met aandacht gebeuren...

Verantwoord afvallen

Als je kat af moet vallen kun je het best even met haar naar de dierenarts gaan om haar streefgewicht vast te stellen en af te spreken hoeveel ze per week of per maand af moet vallen en hoe je dat gaat bereiken. De dierenarts kan een geschikte voeding aanraden die het afvallen makkelijker maakt voor je kat. Houd je vervolgens netjes aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat of die je dierenarts heeft geadviseerd en geef je kat geen tussendoortjes.

Bewegen

Beweging speelt ook een belangrijke rol. Hoe actiever je kat is, hoe sneller ze haar gezonde gewicht bereikt. Zeker voor binnenkatten geldt, dat ze uitgedaagd moeten worden om voldoende te bewegen. Als je kat echt veel te zwaar is, moet je het bewegen rustig opbouwen anders is het te belastend voor haar gewrichten. Begin rustig met twee keer per dag twee minuten spelen met een hengeltje of een balletje. Bouw dat rustig op als je ziet dat je kat conditie opbouwt.

Hou vol!

Je kat af laten vallen, vraagt inzet van jou als baasje. Jij moet volhouden je kat alleen haar dagelijks aanbevolen hoeveelheid voeding te geven en haar elke dag uit te dagen om te spelen en te bewegen. Het afvallen zal niet snel gaan, maar dat moet ook niet. Dat is niet goed voor haar gezondheid. Door haar regelmatig te wegen en foto's te maken, kun je zien dat jullie inzet wel degelijk effect heeft. Uiteindelijk behaalt 80-90% van de katten haar uiteindelijke streefgewicht. Dus jouw kat ook!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…