Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kan ik een kat meenemen uit het buitenland?

Je hebt je op vakantie laten verleiden door dat schattige katje en je wilt haar mee naar huis nemen. Anders blijft ze zo zielig alleen achter! Maar is dat verstandig?

Regels

Allereerst moet je je er van bewust zijn dat je een kat uit het buitenland niet zomaar mee naar huis kunt nemen. Er zijn regels voor het importeren van katten. Elke kat moet een enting hebben tegen rabiës. Deze enting kan pas gegeven worden als de kat drie maanden oud is en heeft een inwerkperiode van 21 dagen. Daarnaast moet de kat gechipt zijn en een dierenpaspoort hebben. Voor katten die uit een land buiten de EU komen, gelden vaak strengere regels.

Ziektes

In het buitenland heersen ook meer ziektes onder katten. In Nederland worden katten over het algemeen goed gevaccineerd; in het buitenland is dat veel minder. Er bestaan ook andere ziektes en parasieten. Voor je een kat mee kunt nemen vanaf je vakantieadres, is het dus aan te raden haar goed na te laten kijken door een dierenarts en haar de nodige vaccinaties en antiparasietenbehandeling te geven. Hou er rekening mee dat vaccinaties een inwerkperiode hebben!

Heb je al een kat?

Vraag je dan af of jouw kat én de kat die je mee wilt brengen wel blij worden van je actie. Kan jouw oude kat wel met nieuwe katten? Wat ga je doen als de twee niet met elkaar door één deur kunnen? Als je denkt dat jouw kat het wel goed vindt, zorg er dan evengoed voor dat je de introductie tussen de twee heel voorzichtig laat verlopen. Houd er rekening mee dat de kat die je meeneemt mogelijk helemaal niet gewend is aan een leven in huis en dus ook nog daaraan moet wennen.

Kat uit het buitenland adopteren

Kun je misschien niet die ene zwerfkat van je vakantieadres adopteren, maar wil je wel graag een straatkatje uit het buitenland een thuis geven, ga dan op zoek naar een betrouwbare stichting die straatkatten in Nederland herplaatst. Check of de kat de juiste vaccinaties heeft gehad en of ze gezond is. Vraag ook goed naar het karakter van de kat en maak een inschatting of dat klikt met jouw kat. Overigens zitten er in het asiel in Nederland ook voormalige zwerfkatten!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…