Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoeveel eten mag ik mijn kat geven?

Sommige katten kunnen prima hun eigen voedselinname regelen, andere moeten daarin een beetje begeleiding krijgen. Hoe zorg je er nu voor dat je kat de juiste hoeveelheid voeding krijgt?

Voedingstabel op de voedingsverpakking

Op elke ROYAL CANIN®-verpakking staat een handige voedingstabel. Hier kun je eenvoudig op aflezen hoeveel brokken jouw kat mag hebben. De tabellen zijn afgestemd op ras, leeftijd en individuele behoeften van je kat. Geef je kat haar portie het liefst verspreid over meerdere maaltijden (minimaal twee) per dag. Als je je aan de juiste hoeveelheid houdt, is de kans klein dat je kat overgewicht krijgt. Overgewicht kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals artrose, blaasproblemen en suikerziekte.

Hoe lees je de voedingstabel af?

Bepaal eerst hoeveel je kat weegt en hoeveel ze hoort te wegen. Vraag eventueel je dierenarts om advies. Zo weet je of je kat te maken heeft met overgewicht. Pak dan de tabel erbij:

  1. Zoek haar huidige gewicht op in de eerste rij. 
  2. Is ze op gewicht, dan kijk je naar de tweede rij voor de hoeveelheid voeding die ze mag hebben. Is ze te zwaar, dan kijk je naar de derde rij voor de juiste hoeveelheid voeding.
  3. Weeg je kat regelmatig. Vooral als ze (nog) niet het juiste gewicht heeft.

Brokken en natvoeding?

Misschien geef je naast brokjes ook natvoeding. Er staan altijd twee adviezen in de tabel: één voor de hoeveelheid droogvoeding per dag (24 uur), en één voor de hoeveelheid droog- én natvoeding per dag. Om je kat met de juiste hoeveelheid voeding op het juiste gewicht te houden of te krijgen, is er een handige maatbeker beschikbaar. Hiermee meet je snel en eenvoudig elke keer exact de juiste hoeveelheid af. De maatbeker is gratis te verkrijgen bij dierenspeciaalzaken of de dierenarts.

Lichaamsconditiescorekaart

De Lichaamsconditiescorekaart kan je helpen om te bepalen of je kat het juiste gewicht heeft. Met deze kaart kun je aan de hand van uiterlijke kenmerken bepalen of je kat te licht of te zwaar is. Twijfel je of je kitten of kat een gezond gewicht heeft? Overleg dan met de dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…