Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat loopt telkens weg!

Je hebt een kat genomen omdat je het gezellig en fijn vindt dat ze om je heen is. Dan is het natuurlijk niet leuk als je kat telkens wegloopt en soms dagen niet thuis komt. Waarom loopt je kat weg en wat kun je eraan doen?

Castratie/sterilisatie

Allereerst kun je overwegen haar te castreren/steriliseren. Met name katers kunnen de neiging hebben op avontuur te gaan als zij nog intact zijn. Ze willen tenslotte op jacht naar krolse vrouwtjes. Poezen hebben die neiging wat minder, maar ook als een poes krols is, kan zij op avontuur gaan en minder vaak thuis komen. De beste leeftijd om je kat te castreren/steriliseren hangt af van het ras, maar over het algemeen wordt de ingreep aangeraden als ze ongeveer zes maanden oud is.

Heeft je kat stress?

Als castreren/steriliseren gebeurd is en ze nog steeds vaak wegloopt, is er iets anders aan de hand. Heeft ze misschien stress, waardoor ze het thuis niet zo naar haar zin heeft? Laten de kinderen haar niet met rust, is er een ander huisdier waar ze stress van ervaart? Of is er misschien een buurtkat die haar de stuipen op het lijf jaagt? Hou je kat een aantal dagen goed in de gaten. Kijk op welke momenten zij oncomfortabel is en waardoor die momenten dan veroorzaakt worden.

Een kattenliefhebber

Woont er misschien iemand in de buurt die jouw kat ook te eten geeft? Katten gaan graag op onderzoek uit in de buurt en als zij dan ergens komen waar lekkere hapjes worden aangeboden en waar ze ook nog een fijne knuffel krijgen, keren ze graag en vaak terug naar dat adres. Vraag daarom in de buurt rond of jouw kat wel eens bij hen thuis komt en vraag buren vriendelijk jouw kat geen eten te geven. Dan komt ze gegarandeerd naar huis voor haar maaltje.

Verhuisd?

Zijn jullie misschien net verhuisd en loopt je kat terug naar haar oude woning? Hou haar dan nog even wat langer binnen, zodat ze goed went aan haar nieuwe omgeving. Zorg dat je weglopertje gechipt en goed geregistreerd is! Mocht ze dan ooit de weg kwijtraken en gevonden worden, dan kan ze in elk geval bij je terug bezorgd worden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…