Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe zorg ik voor een veilig huis voor mijn kat?

Je wilt je kat natuurlijk veilig houden, ook in huis. Wat zijn dan punten van aandacht en waar kun je op letten?

Gevaarlijke stoffen

Allereerst is het belangrijk dat je kat geen toegang heeft tot gevaarlijke schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen. Zorg dat deze in een kastje staan waar je kat niet bij kan. Wees er ook alert op dat verschillende planten en bloemen giftig kunnen zijn voor je kat. Bekijk de volledige lijst met gevaarlijke stoffen voor je kat op licg.nl en zorg dat je deze uit haar buurt houdt.

Flat of appartement

Woon je op een flat of in een appartement op een etage, zorg dan dat je kat onder geen beding naar beneden kan vallen. Als ze wel op het balkon mag, doe je er goed aan om je balkon af te zetten met bijvoorbeeld gaas om te voorkomen dat ze op de balustrade kan springen en er misschien af kan vallen. Mag ze op de galerij, wees dan ook waakzaam dat ze niet naar beneden kan vallen of naar buiten loopt. De deur valt mogelijk automatisch dicht en dan kan ze niet meer naar huis...

Kantel-kiepramen

Pas heel goed op met kantel-kiepramen en -deuren. Deze ramen gaan alleen aan de bovenkant een stukje open en blijven aan de onderkant gesloten. Katten kunnen denken dat ze er door naar buiten kunnen en komen dan klem te zitten in het smal toelopende stuk. Heb je dus zo'n raam, zet deze dan alleen open als je kat er niet bij in de buurt kan komen! Pas ook op met wasmachines en drogers; check deze voor je ze aanzet! Katten kruipen er graag in weg.

Stimulerende omgeving

Zeker voor binnenkatten is het belangrijk dat je huis ook een beetje uitdaging biedt voor je kat. Bijvoorbeeld in de vorm van klimgelegenheid, hoge ligplekjes en krabplekken. Dit voorkomt verveling en stimuleert haar te bewegen. Zorg er wel voor dat je deze plekken veilig maakt. Hang je dus een ligplank op, zorg dan dat deze goed vast zit en niet kan vallen als je kat erop springt! Hang je een krabplank op, zorg dan ook dat deze op de juiste hoogte hangt en goed vast zit.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…