Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mag ik mijn kat af en toe iets toestoppen?

Wie herkent zich hier niet in: je zit 's avonds lekker op de bank met een stukje kaas of een bakje chips. Je kat komt lekker bij je kroelen, maar vindt dat stukje kaas wel heel lekker ruiken. 'Nou vooruit, ook jij een hapje dan'. Ai! Beter niet!

Gevolgen van je kat iets toestoppen

Voeding en snacks die wij lekker vinden, kan je kat soms ook wel waarderen. Maar vaak zijn onze snacks (nog) ongezond(er) voor je kat. Ze zijn vaak te zout en te calorierijk. We zullen een aantal voedingsmiddelen, die katten over het algemeen ook wel heel lekker vinden, eens uitlichten. Wist je bijvoorbeeld dat twee theelepeltjes kwark qua calorieën gelijk staat aan drie donuts voor een mens? En een stukje kaas van 30 gram staat gelijk aan maar liefst zes donuts voor een mens!

Overgewicht

Nu je dit weet, besef je misschien ook beter dat er een grote kans is dat je kat te zwaar wordt als je haar regelmatig een snackje of een tussendoortje geeft. Ben je nog niet overtuigd? Oké, komt er nog één: 43 gram leverpastei staat gelijk aan maar liefst zeven donuts voor een mens... En dat overgewicht niet gezond is, weten we. Het belemmert je kat fijn en ontspannen te bewegen en kan allerlei aandoeningen, zoals gewrichtsproblemen en suikerziekte veroorzaken.

Spijsverteringsstelsel

Maar dat is nog niet alles. Ook haar spijsverteringsstel kan behoorlijk van slag raken als ze andere dingen eet buiten haar vaste voeding. Het spijsverteringsstelsel van katten is veel gevoeliger dan dat van een mens en kan dus slechter omgaan met gevarieerde voeding. Ze kan aan de diarree raken of gaan spugen. Beter is het dus om haar alleen haar eigen brok- of natvoeding te geven. Wil je haar toch iets tussendoor geven, pak dan een beetje van haar eigen voeding.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…