Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat als mijn kat niet sociaal is?

Als je een kat in huis neemt, hoop je waarschijnlijk dat ze sociaal is. Dat wil zeggen dat ze: graag naar je toe komt, niet bang en teruggetrokken leeft, zich laat aaien en niet bij het minste geluid onder de bank schiet. Is jouw kat sociaal?

Socialisatie als kitten

Of je kat makkelijk is in omgang en gezellig bij je komt zitten, heeft veel te maken met de socialisatie toen ze een kitten was. Als zij toen weinig mensen heeft gezien, geen harde geluiden heeft gehoord, geen andere dieren heeft ontmoet, heb je grote kans dat ze al die zaken nu eng vindt. Als ze daar op latere leeftijd mee geconfronteerd wordt, heb je kans dat ze angstig of agressief kan reageren. Toch is dit gedrag vaak nog wel (deels) te herstellen. Natuurlijk speelt karakter ook een rol.

Binnenkatten

Binnenkatten kunnen wat schrikkerig reageren op onbekende zaken. En dat heeft er mee te maken dat katten die buiten komen veel meer in aanraking komen met andere zaken dan hun eigen eigenaar. Ze komen andere dieren tegen op straat, kinderen die hard gillen, langsrijdende auto's en vogeltjes. Een binnenkat leeft vaak in een beperkte ruimte die weinig verandert. Hun leven is erg voorspelbaar, wat maakt dat ze kunnen schrikken als er een keertje iets anders gebeurt.

Rustig laten wennen

Als jouw kat bijvoorbeeld niet sociaal is als er vreemde mensen over de vloer komen, kun je dat best trainen. Uiteraard heb je daar de hulp van 'vreemden' bij nodig. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kat er altijd bij kan komen als je visite krijgt, sluit de (tussen-) deur dus niet. Als ze dan voorzichtig komt kijken, laat de visite zich rustig gedragen en haar bijvoorbeeld een brokje geven of haar voorzichtig benaderen met haar favoriete speeltje.

Agressie

Als je kat echter agressief gedrag vertoont in situaties waar ze zich niet comfortabel in voelt, kun je misschien het beste een kattengedragsdeskundige inschakelen. Agressie kan gevaarlijk zijn, zeker als er kinderen of andere huisdieren bij betrokken zijn. Zij kan inschatten of het gedrag omkeerbaar is en hoe je dat eventueel aan kunt pakken. In enkele gevallen zal een a-sociale kat nooit sociaal worden. Respecteer haar angsten dan; ze is echt niet minder lief...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…