Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat is natuurlijk gedrag van mijn kat?

Onze katten stammen af van de Afrikaanse wilde kat. Ondanks dat katten zich inmiddels aardig aan ons leven hebben aangepast, zijn er bepaalde instincten die nog nadrukkelijk aanwezig zijn. Wat is precies natuurlijk gedrag van een kat?

Slechte drinkers

Het is natuurlijk gedrag van een kat om niet veel te drinken. De Afrikaanse wilde kat kreeg alleen vocht binnen uit de prooien die zij ving en dronk vrijwel nooit. Inmiddels is het voor onze katten wel van belang dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. We moeten dus ons best doen om tegen dit instinct in te gaan en onze katten voldoende waterbronnen aanbieden en zo het drinken juist te stimuleren. Dit houdt onze katten langer gezond!

Jachtinstinct

Katten zijn echte jagers! Ze jagen het liefst op kleine prooien, variërend van vliegjes en vlinders tot muizen en vogeltjes. Het is belangrijk dat ze dit gedrag kunnen blijven vertonen en gelukkig kunnen we de prooien ook goed nabootsen met speelhengels en -muizen. Speel dus regelmatig met je kat, zeker als je een binnenkat hebt! Stimuleer haar jachtgedrag door haar achter een balletje aan te laten rennen, een 'prooi' te verstoppen of een vliegje niet dood te slaan...

Krabben en sproeien

Ook krabben behoort tot het natuurlijke gedrag van een kat. Als ze aan je meubels krabt, doet ze dat niet om jou te pesten, maar vanuit haar instinct. Met krabben verzorgt ze haar nagels, maar bakent ze ook haar territorium af. Tussen haar voetkussentjes zitten geurklieren en door te krabben scheidt zij een geur af. Territorium bewaken doet ze ook door urine te sproeien. Een gedraging die wij liever niet zien... Castratie/sterilisatie helpt hier vaak tegen.

Solitair of solidair

Zijn katten nu juist solitaire dieren of solidaire dieren? Hmm, dat is een lastige want eigenlijk zijn ze het allebei. Katten leven in de natuur graag samen, maar dan het liefst met verwante katten. Dus familie. Ze zijn echter niet afhankelijk van hun sociale contacten en kunnen dus ook heel goed alleen (solitair) leven. Soms kan een kat ook prima samenleven met een kat die geen familie is. Maar dat vergt een rustige introductie en voldoende leefruimte voor beide katten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…