Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wanneer is de ontlasting van mijn kat 'te slap'?

Als je kat een keertje diarree heeft, is dat heus niet erg. Als de dunne ontlasting aanhoudt, kan dat betekenen dat er meer aan de hand is. Maar wanneer heeft je kat nu precies diarree en wat is een goede consistentie van de ontlasting?

Van slap naar te droog

De ontlasting van de kat kan beoordeeld worden aan de hand van vijf niveau's.

  1. is dunne ontlasting, ook wel diarree genoemd.
  2. is te zacht, niet goed gevormde ontlasting 
  3. is gevormde ontlasting, maar nog te zacht 
  4. is goed gevormde droge ontlasting, maar niet te droog 
  5. is te droge en vaak te harde ontlasting

De optimale score is 4; een goed gevormde drol die niet te zacht is, maar ook zeker niet te hard.

Wat als de ontlasting niet in orde is?

De ontlasting van je kat zegt iets over hoe haar spijsvertering werkt en over de voeding die ze krijgt. Als de ontlasting een keertje iets harder of slapper is, kan dat geen kwaad. Maar als haar poep structureel te zacht of te hard is, is de kans groot dat haar voeding niet passend is of dat ze problemen heeft met haar spijsverteringsstelsel. Te droge ontlasting kan ook duiden op vochttekort. Neem dan altijd contact op met je dierenarts om na te gaan wat er aan de hand kan zijn.

Voeding

Voeding speelt een grote rol bij de vorming van de ontlasting van je kat. Als ze een mooie 'nummer 4-drol' heeft, geef je waarschijnlijk een goede voeding, waar ze optimaal haar voedingsstoffen uit kan opnemen. Als je kat een gevoelig spijsverteringssyteem heeft, is dit snel van slag als zij een voeding krijgt die bijvoorbeeld lastiger verteerbaar is. Licht verteerbare en speciale voeding voor een gevoelig maag-darmstelsel kan dan vaak uitkomst bieden.

Vraag je dierenarts om advies

Ga liever niet zelf van alles proberen met voedingen. Van het wisselen van voeding kan je kat namelijk juist ook weer diarree krijgen. Bezoek daarom bij voorkeur eerst je dierenarts om andere gezondheidsaandoeningen uit te sluiten en met haar te overleggen welke voeding het meest geschikt zou kunnen zijn voor jouw kat. Schakel vervolgens rustig in zeven dagen over naar de nieuwe voeding; elke dag een beetje meer nieuwe en minder oude voeding, tot je geheel over bent.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…