Waarom krabt mijn kat constant?
Als je kat zich af en toe krabt of likt is dat normaal gedrag; ze verzorgt haar huid en vacht. Maar als je kat overmatig krabt of likt, is er meer aan de hand. Ze heeft jeuk of irritatie. Wat kan er aan de hand zijn?
Parasieten
Als je kat overmatig krabt of likt, haar ruwe tong heeft ook een krabeffect, is dat een teken dat ze de kriebel, jeuk of irritatie niet weg krijgt. Die jeuk kan veroorzaakt worden door parasieten als vlooien of mijten. Parasieten bijten en veroorzaken kleine jeukende wondjes op de huid. Het is daarom belangrijk je kat op tijd preventief te behandelen tegen parasieten. Ze kan ook een schimmel hebben in de vorm van ringworm. Als je dit vermoedt, ga dan naar je dierenarts.
Allergie
Een allergie komt vaak tot uiting via de huid. Je kat kan allergisch zijn voor vlooien, bestanddelen in de voeding of iets uit de leefomgeving (zoals mijten). Sommige katten kunnen een vlooienallergie ontwikkelen, wat tot gevolg heeft dat je kat overmatig reageert op elke vlooienbeet. Ze heeft dan weken jeuk van één beet. Of de allergie wordt veroorzaakt door een bestandsdeel in haar voeding. Haar immuunsysteem valt dat bestandsdeel aan, wat leidt tot jeuk in de huid.
Voedingstoftekorten
Als je kat niet de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dat resulteren in een slechte conditie van de vacht en huid. Dit kan ook jeuk veroorzaken. Als je kat bijvoorbeeld niet voldoende omega 3-vetzuren en andere vitamines binnenkrijgt, kan dat haar huid uitdrogen, waardoor deze gaat schilferen en dus gaat jeuken. Het is daarom belangrijk dat je je kat een kwalitatief hoogwaardige voeding geeft, zodat je zeker weet dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Stress
Katten kunnen zich ook obsessief gaan likken als ze stress ervaren; zichzelf verzorgen werkt rustgevend. Voor jou als eigenaar is het lastig te onderscheiden of de kat likt uit stress of vanwege jeuk. Je dierenarts kan je helpen om dit te achterhalen.