Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Gedrag van een buitenlandse kat

Stel je hebt - na een goede overweging - een kat uit het buitenland meegenomen of geadopteerd. Zijn er dan speciale punten van aandacht? Jazeker en wij vertellen je welke.

Van een straatleven ...

Realiseer je dat een kat uit het buitenland mogelijk al een hele periode op straat heeft geleefd en zeker een heel andere socialisatie heeft gehad dan katten die in Nederland ter wereld komen. Het kan zijn dat deze kat nergens bang voor is, omdat ze al heel veel heeft meegemaakt, maar het kan ook de andere kant op slaan. Misschien is ze wel geschopt op straat en is ze bang voor mensen. Of voor harde geluiden. Sowieso is deze kat nog geen huiselijk leven gewend...

... naar een huiselijk leven

Omdat je weinig tot niets weet van de achtergrond van de kat, weet je dus ook niet of ze met andere katten kan samenleven. Zorg er dus voor dat een eventuele introductie met andere huisdieren heel rustig verloopt en forceer niets. Laat de kat eerst rustig wennen aan het huis, de omgeving, de routine en het feit dat ze op gezette tijden eten krijgt. En wat te denken van het gebruik van een kattenbak... Daar moet ze echt mee leren omgaan.

Eten

De kat heeft voorheen altijd zelf voor haar eten moeten zorgen; het jagen en zoeken naar eten vulde een groot deel van haar dag. Wees er dus alert op dat ze zich niet gaat vervelen en dat haar jachtinstinct wel bevredigd wordt door middel van bijvoorbeeld spelletjes. Ook kan het zijn dat ze moest vechten voor haar eten. Wees dus voorzichtig met eten geven als je meerdere katten hebt. Ze kan ook meer schrokken, omdat ze haar maaltje snel veilig moest stellen op straat.

Gezondheid

Waarschijnlijk weet je ook weinig over haar gezondheid. Het is daarom aan te raden om haar snel een keer mee te nemen naar je dierenarts om haar grondig na te laten kijken. Overleg welke vaccinaties/preventieve maatregelen je kunt treffen. Misschien is een ontworming/antiparasitaire behandeling nodig voor specifieke parasieten uit het buitenland. Blijf, ook als ze gezond is verklaard, met regelmaat naar je dierenarts gaan om haar gezondheid goed te monitoren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…