Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Leuke en minder leuke spelletjes met je kat

Spelen met je kat, het lijkt zo simpel. Gewoon een hengeltje of een balletje pakken en klaar! Toch zul je na het lezen van dit stuk anders met je kat spelen...

Jachtinstinct

Katten spelen vanuit hun jachtinstinct. Dat betekent dat je met spelen zoveel mogelijk het natuurlijke gedrag van een 'prooi' moet nabootsen. Prooien lopen weg van de kat. Als je dus met een balletje of een speelmuis speelt, gooi die dan weg van de kat en niet naar haar toe. Hetzelfde geldt voor een speelhengel; vaak worden de veertjes in het snoetje van de kat gehangen. Een kat snapt hier niets van en zal dit eerder irritant vinden dan leuk. Beweeg de hengel van de kat af en laat haar jagen.

Verstoppen

Een prooi zou zich verstoppen als de kat achter de prooi aanjaagt. Probeer dat na te bootsen door bijvoorbeeld het hengeltje te laten verdwijnen onder een handdoek of een deken. Piep er af en toe onder vandaan. Of laat een balletje achter een muurtje of een deur verdwijnen of juist onverwachts tevoorschijn komen. Dit is ook goed te doen met een doos. Maak wat speelgaten in de doos, laat je kat er uit zichzelf inspringen en beweeg een speelhengel voor de speelgaten langs.

Af en toe laten winnen

Net als in de natuur is het belangrijk dat je kat ook af en toe succesvol is. Zorg er dus voor dat ze het balletje of de speelhengel ook af en toe te pakken krijgt. Als ze constant 'verliest', zal ze gefrustreerd raken en haar interesse in het spelletje verliezen.

Minder leuke spelletjes

Precies daarom zijn spelletjes met een laserlampje of kattenspelletjes op een tablet ook niet zo leuk voor een kat. Je kat doet zo haar best haar 'prooi' te vangen, maar ze zal nooit succesvol zijn. Bouw een spelletje ook rustig af. Als je stopt wanneer zij vol in de jachtmodus is, laat je haar ook gefrustreerd achter. Beweeg steeds een beetje minder met de 'prooi' en laat het spel zo rustig tot een einde komen. Als je kat zelf aangeeft te willen stoppen, is dat natuurlijk ook goed.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…