Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Nieuw huisdier bij mijn kat? Waar let je op?

Als er een nieuw huisdier bij je komt wonen, of dat nu een hond of een konijn is, is de kans aanwezig dat een groot deel van je aandacht naar het nieuwe dier uit zal gaan. Maar vergeet je kat niet!

Leuk, een nieuw huisdier!

Het is de vraag of je kat daar ook zo over denkt... Natuurlijk is het een beetje afhankelijk van wat voor huisdier het is, maar over het algemeen is het logisch dat veel van de aandacht uit gaat naar het nieuwe 'gezinslid'. Katten kennen het gevoel van jaloezie niet, maar ze merken het natuurlijk heel goed als hun baasje ineens veel minder tijd met hen doorbrengt. Voorkom dus dat je minder tijd doorbrengt met je kat.

Aandacht verdelen

Als je een nieuw huisdier neemt, zorg dan dat je voldoende tijd hebt om het nieuwe dier te laten wennen, maar ook om je vaste speel- en verzorgmomenten met je kat te kunnen blijven uitvoeren. Dit betekent dus dat je misschien wel dubbel zoveel tijd kwijt bent aan de verzorging en het aandacht geven aan je dieren. Door je kat voldoende aandacht te blijven geven, help je haar ook het nieuwe dier te accepteren. Ze zal er minder concurrentie van ervaren.

Verstoor haar routine zo min mogelijk

Katten zijn gewoontedieren en houden erg van routine. Als er zaken ineens anders lopen; zoals wanneer zij bijvoorbeeld op andere tijdstippen eten krijgt of - erger - ze haar favoriete slaapplek af moet staan, is dat reden voor onrust in huis. Je kat was er eerst, respecteer dus haar 'veroverde plekken' in huis, en zorg dat je nieuw huisdier haar daar niet stoort, tenzij je ziet dat je kat het echt niet erg vindt.

Roofdier

Je kat kan zo lief tegen je aan komen kroelen en heel hard spinnen; vergeet niet dat ze van nature een roofdier is. Mocht je gekozen hebben voor een knaagdier, konijntje, vogel of vissen, houd haar dan goed in de gaten en bekijk of het nieuwe dier haar jachtinstinct wakker maakt. Je wilt je nieuwe maatje natuurlijk wel veilig houden!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…