Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Een gezonde spijsvertering voor je kat

Niets is vervelender dan het hebben van pijn in je buik of een opgeblazen gevoel na het eten. Dat geldt ook voor je kat. Hoe help je haar om er een gezonde spijsvertering op na te houden?

Gezonde voedingsstoffen

Het begint met gezonde voedingsstoffen die makkelijk te verteren zijn. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam van je kat, van huid tot haar, van nagels tot haar afweersysteem. Daarnaast zijn eiwitten een belangrijke bron van energie. Daartegenover staat dat bepaalde eiwitten helaas ook voor problemen kunnen zorgen, zoals slecht verteerbare eiwitten. Door haar eiwitten aan te bieden die makkelijk verteerbaar zijn, belast je haar spijsverteringssysteem zo min mogelijk.

Vetten

Vet is een rijke energiebron voor je kat. Vetten leveren twee keer meer energie dan eiwitten en koolhydraten. Vetzuren zijn essentieel voor het gezond laten functioneren van bepaalde organen, zoals de huid. Katten met ondergewicht vanwege een gezondheidsaandoening, kunnen met een vetrijke voeding weer op gewicht komen. Daartegenover staat dat vetten ook makkelijk het spijsverteringsstelsel kunnen overbelasten, wat zich kan uiten in diarree. En teveel vet kan overgewicht veroorzaken.

Vezels

Een juiste balans van vezels in de voeding voor je kat zorgt ervoor dat haar darmstelsel gezond en actief blijft. Een vezelrijke voeding kan haarballen helpen voorkomen, een probleem waar met name langharige binnenkatten nog wel eens last van hebben. Vezels helpen ook om de microflora in de dunne darm gezond en actief te houden.

Voeding

Voeding speelt dus een heel belangrijke rol. Door je kat een voeding te geven die past bij haar leeftijd, levensstijl en ras help je haar optimaal haar gezondheid te ondersteunen. Heeft je kat bepaalde gevoeligheden, zoals een gevoelige huid of is ze snel aan de diarree, overleg dan altijd met je dierenarts welke voeding haar het best kan ondersteunen om haar zo gezond mogelijk te houden. Een gezonde spijsvertering is de basis voor een gezonde kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…